Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Čuj, čuj, opet mi krivi
Datum objave: 11. listopada, 2021.

Vi dana mi se još malo skupila familija, al ne rad njekog veselja, već su mi se još malo tlakovi izjednačili od sekiracije, a kad se tlakovi izjednače, ondak je lopata po trbuvu. Dobrom je sve prošlo. Nasekiro sam se kad sam vidio kako cine rastu, kodak su od germe, a još više sam se nasekiro kad sam vidio da to baš i ne sekira naše drmatore. Za sve oni imaje objašnjenje, šta ih briga kako ću ja svojoj boljoj poli rastumačit da nema para za pomadu. Svašta se dešava iza ćoška, ko će to sve povatat i zabilježit u teku. Moždak je i bolje priselit na naj svit kad čojek vidi šta se sve dešava na voj kugli zemaljskoj. Zbiljam se više ne zna ko pije, ko plača, a ko novce broji, da te Bog saćuva.



Stalno izmišljaje njeke nove zakone, ne znam ni ja više. Kaže moja bolja pola zašto u taj zakon nisu stavili šta napravit kad čojek ne može radit ne stvari? Svako kuka za nim šta mu fali, a meni moja bolja pola kaže da mi fali i gore i dole. Niko se ne pita šta meni fali, a fali mi u šlajboku. Kad bi ja sad vidio pun šlajbok, mislim da bi me oma kapljica opičila

Eto šta ti je život! Leti isprid nosa, kodak sanjaš da si njekad bijo momak, oko cura obleto, šta ondak, ništa, nješta te ošine i aufiderzen. Kad dođeš u njeke godine ondak samo oblićeš oko doktora, a kako je u vo vrime pandemije ne mož do nji ni dojt. Baš me zanima kako će nam Lipa naša izgledat nakon popisa stanovništva, neblakami šugavo. Obitelji su nam se porazilazile na sve četir strane svita, zato i pitaju kad popisuju kolkom imaš kokoši u avliji, za đecu ne smiju ni pitat, jer po njekom njiovom zakonu, ako nemaš đece ondak i nisi obitelj. Šta su s tim tili kazat? Moždak njeko ima dite digod sa strane, samo ne smi kazat. Svi smo mi obitelj, imo đece il ne imo, njeko će već napravit. Kud ćeš veće obitelji od komšija, još ako je komšinica dobra, bude priskakanja tarabica kad komšija ni doma. Ne živi se od zakona i ljudski prava, od tolki prava zaboli glava, a i žena mirnije spava kad je pun šlajbok. Zakon nam i ne treba, svi mi moramo bit jedna obitelj, lipo živit, a ne samo njeki. Nek njeko kaže da ni tako!

Sve vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!