Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Slavonska terapija
Datum objave: 11. siječnja, 2021.

Sve vas lipo pozdravljam! Pozdravljam glavnog drmatora zdravstva, ako ustreba kaku pripomoć i da ga pametno sjetujem, tode sam, ta neću ja živit ko gavran dvista godina. Nema bolje terapije od rakije, pa dijete od slanine, kobasice, čvaraka, švargla i luka, eto to mi je doktor propiso, i jedno dva puta dnevno. Sad bi ja dobio dva puta po labrta, samo da moja bolja pola zna šta sam piso. Mešćim ja imam pravo za vo što sam kazo, jer zdravstvo nam je baš kodak se bazira na povišenom loleterolu.

 Sve vo što sam nabrojo je naučno dokazano i protiv je svi bolja, pa tako i vi moderni koštom su korona i ostale. Dobio sam visoki tlak, jer sam zanemario narodnu medicinu. Dođem njeki dan na itnu, neka kostobolja me uvatila, kaže doktor, ništa tebi Iva ni i sve će bit u redu ako ne ođeš pod ledinu. Baš me smirio.

Ja sam uvik mislio da smo mi Slavonci najveći ljubitelji dezinficiranja, privedi lokanja, al nismo, šišaju nas Dalmatinci. Ne znam kako njiov trbu sve to podnosi, jer naš je već naviko. Pojavi se malo žgaravice, ništa opasno, to je domaća slavonska bolja. A tu je i soda bikarbona, dokazano srestvo protiv žgaravice. Ja sam namo itko njeke školjke, kad su mi kazali cinu, oma me zaokružilo u trbuvu. Bitno da ima kruva, jer naši stari su znali kazat ko jede malo kruva, taj je blid u licu i sklon je bolestima želuca. Znam ja jednu snašu, Rezu Mate apetnjaka, eto baš sam ga sreo njeki dan, nješta mi poblidio. Kažem ja njemu, e moj Mata, moraš itkat više kruva. Ma Iva, ni to problem, problem je što moja Reza oće da iđe na plastičnu operaciju da poveća guzicu i još njeke stvari, ta ne mogu snjom ni sad vladat, a di kasnije. E moj Mata, tu ti ne mogu pomoć, nema druge, jedino kad spavaš sa snašom da zoveš mobu, a znaš da naš svit oće pomoć u nevolji. Moro ja Rezu pitat da vidim di je problem. Iva, moj čojek ti je ko Vakulina prognoza, malo, malo pa promaši. Sad mi je sve jasno, to sam i mislio, nisam moro ni pitat. Puno toga ovisi i koliko vam je star kapelan u selu.

Sve vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!