Kolumne
Iza ćoška Piše: Iva Oršolić
Ista pisma već danima
Datum objave: 16. listopada, 2017.

Faljen Bog svitu, bazdalikajuć vi dana po našoj Rvackoj samo mož čut: “Poskupilo vo, poskupilo no, porez vaj, porez naj, Agrokor ima volko duga, Agrokor ima nolko duga”, a nikog ne sekira kolki je moj, dug. Kad nema para u državnoj kesi, ima kod gologuzije koštom sam ja, i sad ti popi rakijicu u bircauzu? Divanim sa svojim kameradom Matom njeki dan, kazuje on meni, znaš Iva politika ti je ko sveto trojstvo. Kako Mata? Jesi glumpav, pa lipo, mito, korupcija i sveta fotelja. Njekom će smrknit, njekom će svanit, njekom će bit dobro, njekom nikako. Nadam se da će većini svanit, a manjini smrknit, a sve za dobrobit Lipe naše. Radujmo se, nadajmo se, pijmo za sreću. Imam otisak da će ve zime većini trebat čaša sa zacukeritom vodom, jer tlak će nam skočit na 800.

Najzabavnije mi je kad u toj zabavi jedan drugom pribacuje ko se sa kim švalero, ja bi to kazo vako: “Volim tuđe, moje ne diraj.” Kolkom vidim, politička situacija nam je ošla u auzvinkl. I tako oni sebi dižu popularnost. Divani mi jedan drmator koji je u saboru, znaš Iva, kasno iđem ligat. E pa sad se ja pitam kako ondak vodi računa o tuđoj snaši, jer držim se ne što mi dido još divanijo, a to je ko kasno iđe ligat njemu se ne diže. Ne diže se ni meni kad moram calovat razno razne račune. Uvik su Slavonijom u zoru ranu tice pivale, pito kukuriko, a sad njeki drugi pivaju i kukuriču. Njekad se i snaša probudi vesela, čila, kodak je božem prosti i ona nješta dobila. A sad jedino može fras dobit.

Zato vam ja lipi moji priporučam da se i vi bacite u politiku kako bi okusili taj život. A ja na tako nješta kažem jok. Više ja volim vruće lepinje iz vanjske peći, toplog kruva, sira i kajmaka, porumenjele pečenke, čobanac, fiš, krofne, poderane gaće i sve to lipo zalit ladnom rakijom, sa snašom se povaljat u štaglju na sinu, nego ne njiove otelske sobe, kavijare, šampanjce i ostale delicije. Kaže mi moja bolja pola, ajd šuti Iva i ne turaj nos di ti nije misto, zna i ona kazat, a moždak ima i pravo. Srećom, imam debele živce i ne mogu se tako lako pobatalit, samo ne znam doklem. Bože, pomozi svom Ivi!

Sve Vas lipo pozdravlja vaš bać Iva iz Županje!