Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Dvojno državljanstvo kao nova jabuka razdora
Datum objave: 10. studenog, 2018.

U mnogim zemljama Europe i svijeta sve je više povika i negodovanja zbog prava na dvojno državljanstvo, koje se i sada dopušta pod različitim uvjetima od zemlje do zemlje ili uopće ne dopušta. U Njemačkoj i u nekim državama EU-a već se duže diže glas protiv dvojnog državljanstva, a u SAD-u sve je glasniji Donald Trump, američki predsjednik, koji je rekao kako surađuje s pravnim savjetnicima da bi dokinuo pravo na stjecanja državljanstva rođenjem, kakva je praksa još od 1968. godine. Kaže kako to državu košta milijarde i da je nepošteno prema građanima SAD-a.

Iako Trump kaže kako su oni jedina država na svijetu "gdje osoba može doći, roditi dijete i dijete postaje državljaninom SAD-a idućih 85 godina uz sve povlastice koje uz to idu", nije u pravu. Naime, desetci zemalja u svijetu nude neograničeno državljanstvo rođenjem, uključujući Kanadu i Meksiko. Ali Trumpu je svakako netko došapnuo kako posljednjih godina cvjeta takozvani baby-turizam gdje žene, a naveliko Ruskinje, dolaze u SAD, posebno na Floridu, samo da bi rodile i tako djetetu osigurale američko državljanstvo. Neke agencije za tu uslugu nude kompletan paket koji je težak 30.000 eura, a više od pola klijentica dolazi iz Moskve, a ostale prije svega s ruskog sjevera, tamo gdje ima nafte i novca, jer tu cijenu ne mogu platiti one plićeg džepa. Koliko je djece ruskih majki rođeno u SAD-u, nije poznato. Službene statistike o baby-turizmu nema. Američki Centar za imigrantske studije računa s 36.000 beba koje godišnje rode majke strankinje. No, nisu povici protiv dvojnog državljanstva samo zato što traje lov na atraktivna državljanstva, nego se postavlja niz pitanja, posebno onih koja su u svezi s kriminalom, terorizmom i migracijama.
ELDORADO ZA BJEGUNCE
Može li jedan čovjek uopće biti pravi građanin dviju država? Koliko zapravo dva nacionalna identiteta ometaju integraciju? Je li u redu da netko doprinosi jednoj zemlji, a da bez ikakvog doprinosa uživa blagodati druge zemlje? Koliko je dvojno državljanstvo i kakva prepreka za tijela vlasti u borbi protiv kriminala i drugih nedaća? Što je s obveznom vojnom obukom tamo gdje ona postoji? Nije više nikakva tajna da je zlouporabom dvojnog državljanstva na stotine osuđenih osoba izbjeglo izdržavanje zatvorske kazne ili bar kupilo privremenu slobodu. Naime, kada ih stigne osuda domicilnog suda, hitro pronalaze utočište u drugoj zemlji čiju putovnicu imaju. Možemo posegnuti za primjerima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje su pravi eldorado za one koji bježe od pravde i zakona. Dokaza je koliko god želimo, jer nakon što se u Hrvatskoj nad njima podigao mač pravde, da su državljani BiH sjetili su se primjerice Zdravko Mamić, a u prošlosti i mnogi drugi… S druge pak strane, među najpoznatijima koji su se sjetili hrvatskog državljanstva i zbrisali iz BiH je Ante Jelavić, nekadašnji predsjednik tomošnjeg HDZ-a. Naravno, nije to problem samo Hrvatske i naših susjeda. Jer, rastom migracija, pojavom terorizma, međunarodnog kriminala u porastu, kao i zbog svađa i napetih odnosa među nekim zemljama, sve je više povika na dvojno državljanstvo.U Njemačkoj tako živi čak 4,3 milijuna građana s dva državljanstva ili više državljanstava. Već i prije napetih odnosa Turske i Njemačke, sa spoznajom kako svaki peti građanin turskog podrijetla ima i njemačku i tursku putovnicu, diže se glas protiv dvojnog državljanstva u zemlji koja je o tom pitanju dosta restriktivna, jer Nijemci se moraju odreći svog državljanstva ako žele uzeti neko drugo, s izuzetkom ako je riječ o državljanstvu zemalja EU-a i Švicarske. Najveće su rasprave oko obveze opredjeljivanja za jednu putovnicu. Naime, djeca stranaca su po rođenju u Njemačkoj dobivala oba državljanstva, a kad navrše 23 godine, morala su se opredijeliti za jedno. Onda im je 2014. dopušteno da i nakon 23. godine zadrže oba državljanstva, a sada se čuje sve glasnije kako bi unuci doseljenika prve generacije trebali imati jedino njemačku putovnicu. Kada se pak gleda EU, većina zemalja omogućava stjecanje i posjedovanje dvojnog državljanstva, za razliku od Poljske čiji zakon ga ne dopušta, ali se tolerira druga putovnica. Ukrajina ne dopušta dvojno državljanstvo, a stranac koji dobije ukrajinsko državljanstvo mora se odreći starog u roku od dvije godine.
S KRUZERA I ZRAKOPLOVA
Nema dvostrukog državljanstva ni u malim zemljama Monaku i Andori. Šveđani mogu imati drugo državljanstvo, a da se ne odriču svog, kao i stranci koji ga mogu dobiti a da zadrže svoje bivše. Koliko vidimo, vlada veliko šarenilo i već se u EU-u govori o tome kako bi sve trebalo ujednačiti. No, na tom planu još je mnogo posla, jer bebe se rađaju i u zrakoplovima, kruzerima. Sada vrijedi pravilo da ako se leti, ili plovi, iz zemlje koja je potpisala Sporazum o smanjenju broja osoba bez državljanstva, dijete dobiva državljanstvo zemlje u kojoj je zrakoplov ili kruzer registriran. Ako je zemlja izvan sporazuma, onda lokacija zrakoplova u zračnom prostoru, ili kruzera u moru, određuje bebino državljanstvo.