Kolumne
Pod reflektorom Piše: Milivoj Pašiček
Bučna Europa
Datum objave: 2. prosinca, 2017.

Neki saborski zastupnici donijeli su sa sobom u Sabor neke nove regule i način ponašanja, pa su zbivanja u sabornici vrlo često nalik na dobro režiranu televizijsku sapunicu s elementima smijeha i zabave, a ponekad i s dramaturškim raspletom gdje ima u najmanju ruku čudnih ponašanja, ali i raznih verbalnih obračuna. Oni koji se bave analizom takvog pomalo razbarušenog ponašanja kažu uglas kako je to donijelo veću gledanost saborskih prijenosa, kao da je riječ o nekom reality showu, a ne o vrlo ozbiljnom političkom poslu. Svako malo netko se dosjeti neke ideje i nastupa u stilu stand up komičara ne bi li dodatno pokupio neke političke bodove na krilima populizma, i to ne u očima svojih birača, već doslovno obožavatelja, kao da se radi o nekim zvijezdama.

Neki su pak razinu svog ponašanja sveli i na to da se s pravom govori o cirkusantima i cirkusu u Saboru. Valja podsjetiti kako je nekih “bisera” na tom tragu bilo i prije, ali najveća se bura digla kada su nedavno zastupnici oporbe, nakon što im predsjedajući nije dopustio stanku, počeli lupati po stolovima. Iz HDZ-a se moglo čuti kako je to jedna od najgorih epizoda u povijesti Sabora te da kolege iz oporbe nisu mogli kontrolirati svoj bijes, pa su se odlučili reagirati na nezapamćen način. Je li baš tako? Kako funkcioniraju i kakvi su kodeksi ponašanja u poznatim europskim demokracijama s mnogo dužom tradicijom od hrvatske? Što se smije, a što ne smije, i kakve su kazne?

Valja odmah reći da, kada se promatra sve u europskim i svjetskim okvirima, u hrvatskom Saboru još je uvijek mnogo mirnija i pitomija atmosfera nego u mnogim drugim parlamentima. Jer, u nas bar za sada sve ostaje na verbalnim obračunima, ponekad i neprimjerenim i oštrim prijetnjama, ali još uvijek na pristojnoj udaljenosti. Za to vrijeme u mnogim zemljama kao što su Italija, Turska, Ukrajina, Slovačka, Kosovo... lete i šake, boce, prijenosna računala i drugi predmeti! A ono lupanje koje se dogodilo u hrvatskom Saboru u europskim parlamentima ne izaziva nikakvo čuđenje, a u britanskom se parlamentu zastupnici već desetljećima koriste vrlo bučnim lupanjem kako bi izrazili neko svoje veće nezadovoljstvo, ali i podršku. Valja podsjetiti i kako je riječ o stoljetnoj demokraciji, jer je parlament Kraljevine Engleske egzistirao od oko 1215. do 1707., kad ga je naslijedio parlament Ujedinjenog Kraljevstva. I nije u tom parlamentu dopušteno samo burno lupanje po stolovima već se neslaganje izražava i dugim i glasnim negodovanjem, gdje se koriste i razni uzvici, pa i hukanjem. Doživjeli su lupanje i žestoko negodovanje mnogi britanski premijeri kao što su David Cameron, ili Theresa May, ali i čelična Margaret Thatcher. No, parlament je svetinja i znali su se s tim nositi, a poznate su riječi Thatcher: “Ja sam izuzetno strpljiva, ako se uzme da će ipak na kraju biti po mome.”

Naravno, baš kao i zastupnici, i naši premijeri moraju još učiti živjeti demokraciju. U britanskom parlamentu postoji popis zabranjenih uvreda, kao svinja, bezveznjak, kurviš, hulja, štakor... Strogo je zabranjeno i korištenja tzv. neparlamentarnog jezika, pa se ne smije nekog nazvati lažljivcem, čak ni licemjerom. Slijedi opomena i suspenzija. Zastupnik se ne može obraćati drugom zastupniku, već se obraća predsjedajućem s “gospodine predsjedajući”, a potom se na nekog referira i kaže on ili ona je rekao... Zastupnici iz iste stranke mogu si dopustiti oslovljavanje po imenu. Postoje i pravila odijevanja. Nije, kao u nas, dopušteno fotografiranje, a ni snimanje. Na vješalicama u garderobi još stoji karika za mač, ali s mačem se više ne može u parlament. U parlamentu se prema zakonu ne smije niti umrijeti! Jer, neki su koristili odredbu po kojoj, ako umru u parlamentu, imaju pravo da im država plati pogreb. U nas nema takvih odredbi i za sada su iz Sabora tek iznosili žive. Valjda će na tome i ostati. A što na kraju reći našim običnim nepolitičnim smrtnicima? Možda ih podsjetiti na onu Platonovu: “Jedna od kazni za nesudjelovanje u politici jest da završite na kraju tako da vama vladaju nestručni.”

Milivoj Pašiček - arhiva

9.12.2017.

Piti ili ne piti

2.12.2017.

Bučna Europa

25.11.2017.

Svijet robova

18.11.2017.

Nasilnici oko nas

11.11.2017.

Robotizacija

4.11.2017.

Nagrade sportašima

28.10.2017.

Najniže plaće

21.10.2017.

Siromašna Hrvatska

14.10.2017.

Bluz za umiranje

7.10.2017.

Početak kraja