Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Život i smrt princeze Diane
Datum objave: 1. rujna, 2017.

U četvrtak, 31. kolovoza, obilježena je jubilarna, dvadeseta, godišnjica tragične smrti Princeze Diane, a ove je godine premijeru imalo nekoliko dokumentaraca o njezinu životu. Među njima je i CBS-ov dvosatni specijal “Princeza Diana: Život, smrt, istina”, koji je prikazan u srijedu navečer na RTL-u, a govori o... pa o njezinu životu, smrti i istini, o oboje. Dokumentarac, uz naraciju Gaylea Kinga, dotaknuo se Dianina ranog života (King je čak snimio i segmente specijala na Althorpu, Dianinu obiteljskom imanju u Engleskoj), ali više se fokusirao na ono vrijeme kad je bila u središtu pozornosti kao članica kraljevske obitelji i na vrijeme nakon njezina javnog razvoda od princa Charlesa. Specijal, koji sadržava nekoliko intervjua s ljudima bliskima pokojnoj princezi, otkrio je neke doista šokantne detalje, poput činjenice da su se Diana i Charles jedva poznavali kad su se vjenčali – sastali su se samo dvanaest puta prije nego što su stali pred oltar. Također je detaljno opisao Dianine borbe s duševnim zdravljem te kako su njezine nesigurnosti vezane uz brak s Charlesom manifestirale kao poremećaji u prehrani i samoozljeđivanja. Dianina otvorenost o njezinu mentalnom zdravlju u konačnici je nadahnula njezine sinove, Williama i Harryja, da pokrenu kampanju “Heads Together”, zajedno s Williamovom suprugom Kate Middleton.

Istodobno dok iznosi mnogo informacija o burnom odnosu Diane i Charlesa koje su već bile poznate javnosti, poput preljuba, iskrenih intervjua i zbrkanog razvoda, dokumentarac zadire i u područje Dianina utjecaja na kraljevsku obitelj i svijet, koji se ne može podcijeniti. Kao posvećeni filantrop, Diana se borila za pokrete za koje je kraljevska obitelj, prema izvorima u CBS-ovu specijalu, radije htjela da ih napusti, kao što su oni o epidemiji HIV-a/AIDS-a. Starijim gledateljima biografski dio ovog specijala vjerojatno je poput kakvog pregleda svih članaka koje su čitali u osamdesetim i devedesetim godinama prošloga stoljeća, ali mlađima je to sveobuhvatan pogled na Dianin život i smrt. Primjerice, ja sam imao samo šest godina kad je poginula i, iako se maglovito sjećam utjecaja njezine smrti na svijet, nisam sve to potpuno razumio u to vrijeme. Na taj način dokumentarac služi educiranju nove generacije o životu neporecivo važne figure i dobro je što ga je RTL prikazao u udarnom večernjem terminu, s reprizom sutradan u poslijepodnevnim satima. Dokumentarac donosi sve ono što je obećano u naslovu. “Život” i “smrt” uglavnom su obrađeni u biografskom smislu, počevši od službenih izvješća, arhivskih intervjua s Dianom i ostalim ljudima bliskim kraljevskoj obitelji do novih intervjua s nekim povjerenicima pokojne princeze. “Istina”, pak, ulazi u zamršenu mrežu teorija urote koje su okruživale njezinu smrt.

I dok dokumentarac naposljetku zaključuje da je Dianina smrt bila tragična nesreća, a ne rezultat prekršaja, on pruža i neke provjerene uvide u tu kobnu večer, poput činjenice da je vozač automobila bio pod utjecajem alkohola – izmjerena mu je tri puta viša razina alkohola u krvi od dopuštene u to vrijeme u Francuskoj. Koliko je utjecajan bio Dianin život, toliko je to bila i njezina smrt, čak i utjecajnija. Dokumentarac je, s pravom, posvetio nešto vremena najvažnijem aspektu njezine ostavštine – njezinim sinovima, i tome kako oni nastavljaju dobrotvorni rad, za koji se toliko zalagala tijekom svog života.