Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Gdje su filmovi radnim danom?
Datum objave: 11. kolovoza, 2017.

Ako nečeg kronično nedostaje na nacionalnim televizijama, onda je to svakako dobar film radnim danom u terminu koji nije namijenjen onima koji pate od nesanice. Zaboravimo na trenutak kanale na kabelskoj, ili piratske stranice, i fokusirajmo se na tzv. osnovne kanale. Kad je riječ o razdoblju od ponedjeljka do petka, Nova TV trenutačno emitira filmove tek poslije 23 sata, nakon tri turske serije i večernjih vijesti. Jasno mi je da gledatelji turske serije trenutačno “gutaju”, ali raznolikost programa ono je što će privući i one gledatelje koje ne zanima neželjena snaha, tko je čiji tajni sin/kći itd. Bilo koji termin nakon 22 sata za prosječnog gledatelja koji ne želi sutradan imati podočnjake do poda - jednostavno je prekasan. Znam da ste pročitali prekrasan, ali ne - PRE-KA-SAN. Naravno, svemu tome treba dodati gomilu reklama, pa je jasno u koje će doba film završiti. Ruku na srce, nekoliko puta naišao sam i na neke podnošljive naslove, iako ne i premijerne. No, odličan film možeš pogledati i po dva-tri puta, samo da je u pristupačnijem terminu.

Od svih radnih dana, RTL emitira filmove samo petkom, i to dva zaredom. Termini su im super, pogotovo preko ljeta – prvi od 20.30, drugi od 22.10 sati. Ali ponovno se javlja problem kao i na Novoj TV - sve su to već izlizani naslovi, nerijetko oni koje ne bih gledao ni prvi put, a kamoli deseti. No, zato njihov sestrinski kanal RTL Kockica – dopustite mi digresiju – ima blok odličnih humorističnih klasika kao što su “M*A*S*H”, “'Allo, 'allo!” i “Crveni patuljak”. Radnim danom Kockica i RTL 2 nemaju filmova, kao ni Doma TV. Inače su bar HRT-ovi programi bili spas za ljubitelje dobrog filma, makar nekog nezahtjevnog da se malo opustiš uz televizor nakon napornog dana, ali trenutačno, ljeti, ni to nije slučaj. Popodnevni film na Drugom programu, doduše, još je uvijek tu, čak i nekih sat vremena kasnije nego preko godine. To je prihvatljivo pa, iako su to većinom reprizni, televizijski filmovi, ipak su gledljivi jer se radi o lako probavljivom štivu. Povremeno i na Prvom programu ugledam neki filmski naslov, ali isto oko 23 sata, kao i na Novoj TV. Naravno, na Trećem programu, kao i uvijek, tijekom cijelog dana, bude kojekakvih klasika, pa tko voli, nek' izvoli.

Vikendom je potpuno druga priča. RTL subotom tijekom cijelog dana zna imati i po pet ili šest filmova, uz još dva do tri nedjeljom, a nerijetko ubace i TV premijeru. Kao najnoviji primjer navodim hvaljeni “Tajni život kućnih pomoćnica”, koji je proslavio Emmu Stone i pokupio Oscara prije pet godina. Baš kao i RTL, i Nova TV subotom ima jako mnogo filmova – u prijepodnevnim i popodnevnim satima znaju se emitirati jedan za drugim i do navečer ih se skupi i po sedam, uz još pet filmova nedjeljom (ne računajući reprize od prethodnog dana). Doma TV ima samo po jedan film subotom i nedjeljom, i to u udarnom večernjem terminu od 20 sati. RTL 2, pak, vikendom ima najlošije termine za filmove – po jedan subotom i nedjeljom emitira se u gluho doba noći, između 3 i 4 sata! Ne moram spominjati koliko je to neprihvatljivo, isto kao kad su svojedobno Nova TV i Doma TV u to vrijeme emitirali premijerne serije. Budući da Nova i RTL vikendom emitiraju ukupno 10 do 15 filmova, bilo bi mnogo bolje da ih rasporede preko cijeloga tjedna. Bilo bi mjesta i za tursku seriju i za domaću seriju i za film, samo je potrebno uložiti malo dobre volje da se nešto i promijeni o tom pitanju.