Kolumne
TVFAN(atik) Piše: Adrian Andrejek
Povratak u Twin Peaks
Datum objave: 2. lipnja, 2017.

Onoga dana kad je Laura Palmer, u finalu serije “Twin Peaks” na američkoj televiziji ABC, obećala agentu Cooperu da će se ponovno susresti za 25 godina, bio sam star dva mjeseca i 29 dana. Na dan premijere treće sezone prošle nedjelje imao sam 26 godina, 2 mjeseca i 9 dana, ili kako bi to stručnije rekle mame kad ih pitaš koliko im je star taj slatki bebač u kolicima - 314 mjeseci. Osobno sam tu kultnu seriju odlučio pogledati tek mnogo godina kasnije, ali pokušavam zamisliti kako je bilo najvećim fanovima ove serije, koji danas možda imaju 52 godine, 4 mjeseca i 23 dana, čekati 25 godina, 11 mjeseci i 20 dana da dobiju odgovore na neriješene misterije.

Čekali smo prokleto dugo, ali nagovještenje/obećanje Laure Palmer koje je donijela prije četvrt stoljeća ipak je ispunjeno. Misterioznim ubojstvom popularne srednjoškolke “Twin Peaks” je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća oduševljavao publiku većim dijelom dviju sezona (epizode druge sezone nakon što je otkriven Laurin ubojica na mnoge su ostavile slabiji dojam), a sada se, gotovo tri godine nakon što je najavljen nastavak, serija vratila s trećom sezonom (možemo ju pratiti ekskluzivno na HBO-u paralelno s američkom premijerom). Život nakon smrti u paralelnom svemiru i demonski entiteti predstavljaju dozu surealnosti koju je “Twin Peaks” nudio svojim gledateljima u kasnijim epizodama, što je vjerojatno i rezultiralo sve slabijom gledanošću te naposljetku otkazivanjem serije nakon završetka druge sezone. Nakon prerane “smrti” u lipnju 1991. i Lynchova neprestanog poricanja mogućnosti povratka serije, “Twin Peaks” je ipak oživljen, a zadržan je i dobar dio glavne glumačke postave.

Prve dvije epizode nove sezone postavljaju mnogo više pitanja nego što daju odgovore na stvari koje fanovi umiru doznati otkako je serija nestala s malih ekrana. Radnja se proširila na nekoliko gradova, uvela više novih likova i otvorila brojne moderne, intrigantne i zastrašujuće priče, čime će zasigurno isfrustrirati one koji su se nadali prigodnom raspletu za omiljene stanovnike tog malenog gradića u saveznoj državi Washington. Ali i stare i nove fanove osvojit će moćnim vizurama i zamršenom pričom. Uskrsli “Twin Peaks” je već u dvije nove epizode nasilniji, krvaviji i zbunjujući nego u prethodne dvije sezone zajedno. Neće dugo proći prije nego što vjerni i nostalgični fanovi, koji su se smjestili pred male ekrane s kavom i pitom u rukama, shvate da ovo nije emocionalna, kontinuirano zabavna i povremeno fantastična serija uz koju su odrasli. Odrubljena glava i truplo eksplicitno će vas u to uvjeriti.

Narativno kompleksna i vizualno brutalna, ovo nije ista ona serija koju pamtite iz djetinjstva. Istini za volju, cjelovita slika ostaje zagonetka i možda se nikada neće moći promatrati s potpunom jasnoćom, čak ni do kraja sezone. No, ako imate jak želudac i možete trpjeti vizualno divljaštvo, pronaći zabavu na tom putu i uživati u detaljima, pričvrstite sigurnosni pojas i upustite se u divlju vožnju. Nedvojbeno je prerano suditi, ali prema onome što sam do sada vidio, David Lynch i ekipa potrudili su se osigurati nam prokleto dobru sezonu. Samo se nadam da će ostati na obećanih 18 epizoda i ovaj put lijepo zaokružiti priču, a ne da se ponovno susretnemo 2042. godine.