Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Tito je mrtav, titoisti globalno nikada jači
Datum objave: 5. srpnja, 2017.

Kod nas se ovih dana više govori o Titu nego nekoć u dnevniku Televizije Zagreb koji je vodio Dane Roško. Da, Tito, kao masovni ubojica, totalitarni vođa i diktator ne zaslužuje trgove i ulice, sustav "vrijednosti" koji je on provodio terorom i progonom nema ništa sa suvremenom Republikom Hrvatskom i Europom.

No Tito je ovdje samo povod da se zapitamo nad pojmom jednoumlja, odnosno - je li s nestankom totalitarnih režima nestalo i jednoumlje? To se upitao još 1995. francuski Le Mond i dao negativan izraz izbacujući sintagmu "novo jednoumlje", globalizirani za svijet u kojem će se govoriti da određeni društveni procesi, posebice neke stvari na području ekonomije (pobožanstvenjenje tržišta bez ikakvog izvanjskog regulatora), "nemaju alternative".

Pitanje je, i danas, koliko je moderno zapadno društvo, a onda i hrvatsko, uistinu pluralno, demokratsko? Odgovor na njega na "egzaktan način" moguće je dati tek odgovorom na dva pitanja: Koji su to mediji koji "distribuiraju" gotovo cjelinu informacija, mišljenja i trendova koje prosječni stanovnik kugle zemaljske dnevno konzumira, i koji su to divovi s područja telekomunikacija, tj. vlasnici infrastruktura za prijenos, zemaljskih i satelitskih medijskih sadržaja. Bez medija, ovo "novo jednoumlje", kao i stvaranje političara koji ga provode, ne bi bilo moguće.

“Ispirači mozgova”

Kako već skrenuh pozornost prije nekoliko godina, u području masovnih medija tu su Comcast, Walt Disney Company, Time Warner, CBS Corporation, 21 Century Fox i News Corp grupe Murdoch, kao i Liberty Media te Directv. Što se telekomunikacija tiče glavni igrači su AT&T, Verizon, njemački Alcatel Lucent, francuski Thales i španjolska Telefonica. U svijetu tiska globalno najutjecajniji je također Murdoch, među inim vlasnik Wall Street Journala, The Timesa, New York Posta. Potom slijede oni okupljeni oko The New York Timesa. Potom multinacionalni izdavač Pearson, najutjecajniji na području "misaonog odgoja", koji su ujedno vlasnici Financial Timesa i The Economista, koji je “biblija” svakog ekonomista, zajedno s najutjecajnijim osobama i vlasnicima globalnih financija.

Što se tiče satelita, grupe koje imaju najveći kolač, tu je IntelSat (Goldman Sachs), potom slijedi SES SA kojemu je najveći dioničar luksemburška vlada, te Eutelsat i francuski CDC Infrastructure.

Ovo suhoparno nabrajanje globalnih "inženjera ljudskih duša" ima svrhe utoliko što devedeset posto svih ovih, netko bi rekao, "ispirača mozgova", u svom vlasništvu drže veliki investicijski (spekulativni) fondovi koji drmaju svjetskim kapitalom i financijama, među kojima prednjače njih nekoliko: State Street Corporation, Vanguard, Black Rock i Capital World Investor. Prevedeno na jezik razumljiv svakome to će reći da, posuđujući Tuđmanovu "metaforu", dvjestotinjak bogatih obitelji kontrolira i upravlja golemom većinom distribucije i kreacije vijesti i informacija kojima hrane svakodnevno milijarde ljudi. Nacionalni mediji, ta kukavelj oko nas, uglavnom prenose vijesti i ideje koje ovi mastodonti kreiraju i tako funkcionira zapadna demokracija i "pluralizam mišljenja", a radi se uglavnom o privatnim medijima koji imaju sasvim jasne ekonomske i političke interese, pa onda nije čudno da neki rat ili bombardiranje predstavljaju kao Bachovu sonatu za violinu i orkestar.

Potrebe “ulagača”

Zato ne čudi da je državni udar u Ukrajini predstavljen kao "demokratski proces", zato ne čude mnoge nove neupitne dogme, kao što je postojanje nemoguće valute zvane euro, zato ne čudi da su Talibani i Isilovci malo dobri, malo loši dečki, prema potrebi "ulagača", zato ne čudi da su hetero brakovi uglavnom predstavljeni u crnim kronikama, a homo u prestižnim i harmoničnim "lajfstajl" rubrikama...

Zločinački karakter Titove osobe i režima samo slijepac i zadrti negator notornih činjenica može osporavati. No budući da je u modi parola koja veli “kako se treba okrenuti budućnosti i izići iz ideoloških rovova”, evo, upravo to činimo po pitanju jedne od primarnih karakteristika totalitarnih režima, a to je jednoumlje. Kako svijet postaje sve uniformiraniji, kako globalizacija, koja je primarno medijska globalizacija, briše različitosti i kulture, kako sve mainstream političke stranke sve više sliče u programima kao jaje jajetu, a u Njemačkoj, evo, i demokršćani, konzervativci, i socijalisti i zeleni za to su da homoseksualne osobe usvajaju djecu, kako sveučilišta i znanost umjesto da traže i govore istinu, postaju kaljuže političke korektnosti, čini se da ćemo eri novog jednoumlja uskoro početi plakati za "ideološkim rovovima". Tito (jednoumlje) je mrtav, "titoisti" nisu...