Regija
DANI PODUNAVSKIH HRVATA I BEĆARAC U BARANJI

Zvonko Bogdan, dobra vina i tisto
Objavljeno 28. svibnja, 2024.
Dani podunavskih Hrvata, Baranjski bećarac i Festival tista turističke su, kulturne i gastronomske manifestacije koje se već nekoliko godina održavaju u Baranji tijekom vikenda i u sklopu programa obilježavanja Dana osječko-baranjske županije. Tako će biti i ove godine, i to vikend koji je pred nama, što je idealna prilika za boravak u Baranji.

Dvodnevni festival tradicije, kulture i gastronomije tradicionalno već okuplja Hrvate iz više susjednih zemalja, i to ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju. Susret podunavskih Hrvata svake godine privlači sve više Hrvata iz Mađarske, Vojvodine i hrvatske Baranje, a kao i prethodnih godina, gosti će biti i Hrvati iz Crne Gore. Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić podsjetio je da već treću godinu zaredom OBŽ organizira susret Hrvata iz Mađarske i Vojvodine ispred crkve sv. Petra i Pavla, koju je kao zavjetnu izgradio vojskovođa Eugen Savojski.

- Želja nam je okupljati Hrvate na jednom mjestu kroz kulturu, tradiciju i bogatu gastronomiju i upravo time oživili smo ovaj dio prekrasne Baranje. OBŽ već dugi niz godina pomaže kulturne udruge i institucije Hrvata u Vojvodini, Mađarskoj i Crnoj Gori i time čuvamo snažan nacionalni identitet hrvatskog čovjeka – kazao je.

U projektu sudjeluje i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a, a provodi se u suradnji s Hrvatskim kulturno-umjetničkim društvom "Vladimir Nazor" iz Sombora te Hrvatskim nacionalnim vijećem iz Srbije.

Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ-a, rekla je da je cilj projekta pružiti potporu Hrvatima u Republici Srbiji i Mađarskoj, a težnja je da skup postane tradicija.

Dani podunavskih Hrvata počinju već u petak, posljednjeg dana svibnja, Baranjskim bećarcem, i to novim programom "Vino i tambure", gdje će publiku zabaviti jedna od tamburaških ikona - Zvonko Bogdan i njegovih 8 tamburaša s Petrovaradina.

Mislav Matišić iz Turističke zajednice OBŽ-a ističe da će se posjetiteljima predstaviti 14 vinara iz Baranje, Mohača i Vojvodine, među kojima će biti i vinarija Zvonka Bogdana.

- Vino će se piti iz malih vinskih čaša od decilitra u spomen na generacije baranjskih vinogradara i podrumara. Osim toga, bit će i dječja smotra folklora, a zabavu će nastaviti tamburaški sastav Panonika, Hrvati iz okolice Sombora te Žeteoci – zaključio je Matišić. T. Prusina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: RASTE PONUDA NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Težište na održivosti turizma, ruše rekorde

2

RIJEŠEN GLAVNI UZROČNIK VELIKE POPLAVE

Danas završavaju radovi na propustu

3

POČINJE ŽUPANJSKO LJETO

Koncerti, radionice, starinska žetva uz Zvonka Bogdana…