Regija
GEOTERMALNI POTENCIJALI

Osigurano gotovo 10 milijuna eura za istražnu bušotinu
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
Ako istraživanja pokažu očekivane rezultate, Vinkovčani će se grijati čak 50 posto jeftinije
VINKOVCIGotovo 10 milijuna eura osigurano je za potrebe istraživanja geotermalnih potencijala u Vinkovcima, točnije, za izgradnju istražne geotermalne bušotine koja bi u konačnici trebala potvrditi velike mogućnosti grada na Bosutu kada je o tom obnovljivom izvoru energije riječ.

Ako je suditi prema dosadašnjim preliminarnim snimanjima terena, Vinkovčani bi se uskoro mogli grijati na toplu vodu, što bi donosilo i značajne uštede. Prema procjenama zamjenika gradonačelnika Josipa Romića, koji vinkovačku geotermalnu priču "gura" od samih početaka, ako ta istraživanja urode plodom, građani mogu očekivati i do 50 posto jeftinije grijanje.

- Sjajne vijesti stižu nam iz Agencije za ugljikovodike. Sredstva su osigurana i već početkom sljedeće godine možemo očekivati početak izrade bušotine. Vjerujem kako će rezultati tih završnih istraživanja biti onakvi kakve i očekujemo te da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju naših geotermalnih potencijala. Prvenstveno tu mislim na mogućnosti u toplinarstvu, ali ne smijemo zaboraviti ni na proizvodnju električne energije, smanjenje troškova gospodarstvenicima te poljoprivrednu proizvodnju. Naš je kraj tradicionalno ratarski, a uz geotermu nam se otvaraju mogućnosti proizvodnje visoko dohodovnih kultura u staklenicima. Naime, jedna bušotina može biti dostatna za grijanje otprilike 35.000 kvadrata staklenika jer proizvodnja energije na takav način funkcionira neprestano, neovisno o vanjskim uvjetima, a troškovi su stabilni i dugoročno predvidljivi – pojašnjava Josip Romić.

Dodaje kako je rano za prognoze može li najistočnija županija dobiti i svoje prve toplice ako se vinkovačka bušotina pokaže ekstraplodnom, ali da ništa nije isključeno te kako će odmah nakon završetka istraživanja napraviti sve potrebne procjene i planove ulaganja.

- Obnovljivi izvori budućnost su koja je već sveprisutna i uskoro će, siguran sam, takav način korištenja energije biti obvezan i neizbježan. Geoterma, dakako, nije jedino čime se bavimo jer nastavljamo i s pričom koja se odnosi na korištenje energije iz vodika, kao i s postavljanjem solarnih elektrana, a kako bi maksimalno iskoristili sve mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima, koja će u budućnosti za ove potrebe biti sve izdašnija – uvjeren je Romić.

Miroslav Flego
Agencija: Četiri odabrana istražna prostora
Iz Agencije za ugljikovodike ističu kako je za potrebe projektiranja, nabave materijala i izrade istražnih geotermalnih bušotina na četiri odabrana istražna prostora - uz Vinkovce, tu su i Velika Gorica, Osijek i Zaprešić - proveden postupak javne nabave i najpovoljniji ponuditelj bilo je društvo CROSCO, naftni servisi d.o.o. koje je dio INA Grupe, a ukupna vrijednost javne nabave za sva četiri ugovora nešto je manja od 40 milijuna eura. Na preliminarnim istražnim prostorima - Osijek, Vinkovci, Vukovar, Zaprešić, Sisak i Velika Gorica - tijekom prve polovine 2023. obavljena su geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike. Obradom podataka dobila se jasnija slika podzemlja, a prva je bušotina planirana za početak 2025. godine.

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI UDHOS-A BARANJA

4. Memorijal “Ivan Ćališ - Đeri”

HERCEGOVAČKA ZAVIČAJNA UDRUGA “HERCEG STJEPAN” POŽEGA

Donacija za još bolju skrb o djeci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: RASTE PONUDA NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Težište na održivosti turizma, ruše rekorde

2

RIJEŠEN GLAVNI UZROČNIK VELIKE POPLAVE

Danas završavaju radovi na propustu

3

POČINJE ŽUPANJSKO LJETO

Koncerti, radionice, starinska žetva uz Zvonka Bogdana…