Osijek
USPJEH GIMNAZIJALKE KATJE FORGIĆ

Jedina dobitnica stipendije “Benjamin Franklin” iz RH
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Uz 40 sudionika iz EU-a i 10 domaćina, Katja će u SAD-u biti četiri tjedna
Stipendija "Benjamin Franklin Transatlantic" američkog State Departmenta kratkoročni je program razmjene, kreiran radi poticanja odnosa između mladih Amerikanaca i Europljana. Namijenjen je učenicima u dobi od 16 do 18 godina, a nakon dva kruga svojevrsnih kvalifikacija, ove je godine dobitnica ove stipendije, kao jedina iz Hrvatske, Osječanka Katja Forgić.

Proširit ću vidike


To za ovu 17-godišnju učenicu trećeg razreda II. gimnazije (jezične) znači da će s još 40 sudionika iz ostalih europskih zemalja te desetak američkih domaćina četiri tjedna, od polovine lipnja do sredine srpnja, boraviti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je do ovog uopće došlo te o očekivanjima s Katjom smo razgovarali u njezinoj školi.

- I prije sam bila uključena u slične projekte, sudjelovala sam u dva Erasmus+ projekta, kao sudionik projekta "Mladi lideri" volontirala sam u Proni centru u Osijeku, a ondje sam kroz projekt Info centar vidjela objavu za ovu stipendiju, zainteresirala sam se i odlučila prijaviti. Uz prijavnu sam aplikaciju priložila dva eseja i ocjene od prošle školske godine. Drugi je krug uključivao razgovor, nakon čega mi je iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu javljeno da sam dobitnica stipendije. Svakako očekujem da ću puno naučiti, čitala sam dojmove onih koji su prije mene bili na ovom projektu. Očekujem da ću proširiti svoje vidike, upoznati buduće kolege i prijatelje - u jednom će dahu naša mlada sugovornica.


Cilj je navedenog programa upoznavanje različitosti, odnosi između SAD-a i Europe, uz naglasak na diplomaciju kao model demokratskih odnosa.

- U sklopu programa planiran je boravak na četiri lokacije, prvo u Kampusu Purdue Sveučilišta u Indiani, desetak dana potom u američkoj obitelji. Planiran je boravak u Washingtonu, prvo u samom DC-ju, a potom, zaključno, na jednom od tamošnjih sveučilišnih kampusa - kaže Katja. Očekuju ih i predavanja o diplomaciji, transatlantskim odnosima, teme poput toga kako volontirati, kako sudjelovati u medijima i debatama.

Polako slaže slagalicu svog boravka, zna da će iz Zagreba letjeti do Frankfurta, a onda s dijelom stipendista, uz organiziranu pratnju, "preko Bare".

Katja će biti svojevrsni veleposlanik naše zemlje i našeg grada, zadatak će joj biti predstaviti svoju državu.

Podrška obitelji i škole


- Jedan od projekata koji nas očekuje bit će "Dinner Cultural Night". Večera je to tijekom koje će sudionici predstaviti i prezentirati jelo svoga kraja. Odlučila sam se da to u mom slučaju bude kolač čupavci. Što se tiče prezentacije - to će biti znamenitosti cijele Hrvatske uz poseban osvrt na Osijek i naš svakodnevni ritam života. Željela bih pokazati da smo opušten narod, da se držimo protokola kada su u pitanju radne obveze, ali da se volimo opustiti, šaliti se i izlaziti u slobodno vrijeme - kaže Katja.

U prepoznavanju Hrvatske svakako će joj pomoći uspjesi naše nogometne vrste, kockasti je dres već kupljen, a u planu joj je iskoristiti i svježu popularnost glazbenika Baby Lasagne.

Ovo će za nju biti i najduži izostanaka od obitelji, ali nije se uplašila, kaže - poprilično je samostalna.


- Odlazim uz podršku obitelji i škole, a ondje će biti društvo koje će biti sličnih razmišljanja kao i ja, tako da ne očekujem probleme - kaže Katja. Veseli se i prilici za turističko razgledanje, posebice upoznavanju DC-ja i posjetu Bijeloj kući.

Kada se vrati, osim što postaje dio aluminija stipendije, zadatak će joj biti dobivena znanja iskoristiti u lokalnoj zajednici.

- U realizaciji toga mogu se povezati sa školom, s različitim udrugama, s mladima u lokalnoj zajednici - kaže naša sugovornica. Najavljujemo joj i želju "Glasa Slavonije" da napiše dobro reportažno izvješće, možda i putopisnu reportažu.

Na kraju pitamo je što savjetovati mladima, što učiniti kako bi se danas-sutra i oni našli u sličnoj situaciji.

- Svakako iskoristite što više prilika koje vam se pruže - jednostavan je savjet Katje Forgić.

Dario Kuštro
PONOSNE NA KATJU
Prilikom prijave bitne su preporuke - za Katju jedna je došla iz Proni centra, a druga od ravnateljice škole. “Izuzetno nam je drago da učenici već u ovoj dobi znaju što žele. Katja je ciljano izabrala ovu školu diplomacije, kako bi se dalje usmjeravala u svome obrazovanju”, rekla je ravnateljica Nives Merčep, prof. Ponosna na Katju je i njezina razrednica. “Ovo je ostvarenje gimnazijskog obrazovanja - širenje vidika, mobilnosti, skupljanja znanja i informacija negdje dalje, koje se nakon povratka ovdje mogu primijeniti”, rekla je razrednica Melita Vukelić-Smolčić, prof.

Možda ste propustili...

VATROGASCI U FRUŠKOGORSKOJ ULICI

Noćna intervencija nije bila potrebna

KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO JOSIPOVAC

Očuvanje zavičajne narodne nošnje

TRŽNICA D.O.O. I GRAD OSIJEK ZA BOLJU VIDLJIVOST LOKALNIH PROIZVOĐAČA

Dodijeljeno 78 certifikata za kvalitetnu hranu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana