Kultura
ZA ROMAN “KAIROS”

Jenny Erpenbeck dobitnica Bookerove nagrade za 2024.
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
Njemačka književnica Jenny Erpenbeck i njezin prevoditelj na engleski Michael Hofmann dobitnici su međunarodnog Bookera za 2024. godinu. Nagrađeni su za roman "Kairos", koji donosi priču o ljubavnoj aferi studentice i sredovječnog pisca koja se razvija u vrijeme pada Berlinskog zida te mnogih društvenih i političkih previranja.

Roman postavlja složena pitanja o slobodi, odanosti, ljubavi i moći. "Kairos" je potkraj prošle godine objavljen i na hrvatskom, u prijevodu Ane Nemec i u izdanju Naklade Ljevak.

- Nisam očekivala da ću morati održati govor. Što da sada kažem? Dolazim iz obitelji pisaca. Baka i djed su bili pisci, otac također, a majka prevoditeljica. I sada sam ja ovdje. Osvojila sam ovu nagradu. To se ne bi ostvarilo bez podrške dragih ljudi - rekla je Jenny Erpenbeck na dodjeli nagrade u Londonu.

“Kairos" je roman o rađanju i propasti ljubavi između studentice i sredovječnog pisca usred političkog i društvenog kaosa u vrijeme pada Berlinskog zida i urušavanja Istočne Njemačke. T.K.
Možda ste propustili...

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI U OSIJEKU

Prijave za Ljetni atelje u tijeku

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVODNEVNI PROGRAM U ĐAKOVU 20. I 21. LIPNJA

Susreti hrvatskih književnih kritičara

2

27. SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Bagiću i Senkoviću nagrade Julija Benešića

3

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: VELIKI SAN, MALI MIŠ

Vedri, duhoviti i optimistični igrokazi – idealni za priredbe u vrtićima i školama