Ekonomija
NOVI ZAKON MOGAO BI OTEŽATI NABAVU OMILJENOG NAPITKA U EUROPI

Zalihe kopne, trgovci nabavljaju više kave
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
Trgovci nabavljaju više kave za Europu kako bi izbjegli teškoće koje bi mogle iskrsnuti početkom iduće godine stupanjem na snagu uredbe Europske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kavu (ICO).

Zalihe u zemljama proizvođačima kopne budući da su uvoznici požurili s isporukama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na iskrčenoj zemlji, rekla je izvršna direktorica ICO-a Vanusia Nogueira. "Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Europljani još nisu odgovorili", rekla je Nogueira. "Tko zna hoće li nas dočekati kakvo iznenađenje", dodala je. Europska unija najveće je tržište kave na svijetu, a proizvođači su tropske zemlje. Očekuje se da će EU na određeno razdoblje omogućiti izuzeće kako bi zemljama proizvođačima i trgovcima dao vremena da se pripreme za nove obveze, ali to nije sigurno, istaknula je dužnosnica udruge. Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike pripremljenije su za zakon koji od proizvođača zahtijeva pribavljanje potvrde da kava nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, a mali će poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je.

Nove stručne studije pokazuju da bi uzgoj kave mogao biti snažno pogođen zagrijavanjem planeta zbog klimatskih promjena. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBUJAM PROIZVODNJE SMANJIO SE LANI ZA 3,9 %

Vremenski ekstremi naškodili su talijanskoj poljoprivredi

2

SNAŽNA POTRAŽNJA ZA TEHNOLOGIJOM UI-JA

Nvidia tržišnom kapitalizacijom pretekla Microsoft

3

REZULTATI PODUZETNIKA OBŽ-A OBEĆAVAJU

Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima - rast i stabilnost