Kultura
KNJIŽEVNA NAGRADA “ANTO GARDAŠ” DODIJELJENA U OSIJEKU

Pongrašić autor najboljeg romana za djecu i mladež
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
U osječkom Klubu knjižare Nova održana je svečana dodjela 18. hrvatske književne nagrade “Anto Gardaš”, upravo na njegov rođendan. Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka za djecu i mladež u znak sjećanja na bogati književni opus osječkog književnika Ante Gardaša.

Mlada punkerica


Članovi prosudbenog povjerenstva bili su književnici Branka Primorac i Stjepan Tomaš te izdavač i književnik, dr. sc. Tomislav Zagoda. Pročitavši 34 knjige objavljene 2023. i prijavljene na natječaj, povjerenstvo je odlučilo da u uži izbor uđu djela autora: Zoran Pongrašić “Kuja za vješanje”, Ozana Ramljak “Kako je Bluno tražio ljubav”, Ivana Šojat “Po zidovima crtam drveće” i Jasminka Tihi-Stepanić “Dan kada sam ubrala cvijet”.

- Bilo je vrlo dobrih knjiga, naravno, razlikuju se u širokom dijapazonu od povijesnih i znanstvenofantastičnih pa sve do ljubavnih. Mnogo je i suvremenih, jako zanimljivih tema poput distopijske budućnosti, no u romanu “Kuja za vješanje” koji smo nagradili radi se o vršnjačkom nasilju, ne u školi, već na ulici. Dvije sestre ostaju nekoliko dana same u stanu i maltretiraju ih dvije djevojke, klošarke koje samo piju pivo i klatare se po ulici. To djelo povuklo nas je zbog aktualne teme i salingerskog pripovijedanja, humora i ironije, svih 270 stranica knjige pročitali smo u dahu - rekao je Stjepan Tomaš.

Mirko Ćurić, predsjednik DHK-a i Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka DHK-a, proglasio je Zorana Pongrašića dobitnikom 18. nagrade “Anto Gardaš”.

- Svaka nagrada koju dobije moj roman puno mi znači, osjećam se kao da je upravo ta djevojka dobila nagradu, 15-godišnjakinja koja nam je ispričala cijelu priču romana. Ja sam samo stvorio njezin lik i pustio je, ona je sve rekla. “Kuja za vješanje” namijenjena je mladima, priča je to o predrasudama, neuzvraćenoj ljubavi, pogrešnim osjećajima, nasilju među tinejdžerima i seksualnom preispitivanju. U središtu romana je mlada punkerica u nerješivoj životnoj situaciji koja kulminira borbom za goli život. Knjiga dolazi s upozorenjem, jednom trećinom je humoristična, a dvije trećine je poprilično oštra i gadna. Inspiraciju sam pronašao, nažalost, u svakodnevnom životu. Do trenutka pisanja romana vjerovao sam da je mladenačko nasilje samo među dečkima, no istražujući medije, nisam mogao vjerovati za što su sve sposobne djevojke. Usudio bih se reći da je ovo najhrabrije djelo napisano u hrvatskoj književnosti, no nagrade ne bi bilo da nije hrabrog žirija koji mu je dao neizmjernu podršku, veoma sam zahvalan - kaže pobjednik.

- U ime cijele obitelji Gardaš htio bih prije svega zahvaliti organizatorima i pokroviteljima na dodjeli ove nagrade. Osobito bih volio zahvaliti očevim prijateljima od kojih je većina ovdje, a čijim velikim trudom i radom je ova nagrada postala punoljetna. Od srca čestitam ovogodišnjem dobitniku, gospodinu Pongrašiću, želim da imate još puno ovako dobrih knjiga i vrijednih nagrada - rekao je sin slavnog književnika, Miro Gardaš.

Anto Gardaš, uz Jagodu Truhelku i Stjepana Tomaša, najznačajniji je osječki pisac za djecu i jedan od najčitanijih suvremenih pisaca u Hrvatskoj. Pisao je romane, bajke, priče, pjesme pa čak i igrokaze, no najveći dojam među domaćom publikom ostavio je njegov kultni roman “Duh u močvari”.

- Smatramo da odaziv autora kroz sve ove godine pokazuje da smo pogodili i da je nagrada stekla visoki ugled dostojan nositelja imena. Nagrađujemo najbolje prozne autore koje djeca i mladi vole čitati, a Gardaš je bio upravo takav autor koji je prošao cijelu Hrvatsku i dandanas se nalazi među lektirama. Na ovaj način čuvamo uspomenu na njega i potičemo mlade da uzmu neke od njegovih prekrasnih knjiga - ističe Ćurić.

Povećan iznos


Pokrovitelji nagrade su Ministarstvo kulture RH, OBŽ i Grad Osijek. Ravnateljica Muzeja Slavonije, Zdenka Predrijevac, u ime Ministarstva kulture i medija pozdravila je nazočne čestitavši organizatorima, prijavljenima i dobitniku.

- Ministarstvo kulture za područje nakladništva, časopisa i elektroničkih publikacija, odnosno za knjižarske djelatnosti i književne manifestacije, za ovu je godinu odobrilo ukupni iznos od 3.332.763,00 eura, što je povećanje od 21 % u odnosu prema prošloj godini. Dio povećanja u programima potpore izdavanju knjiga je zbog povećanja troškova proizvodnje knjiga, ali s namjerom potpore promidžbi i distribuciji novih izdanja. Ostvarena je izvrsna suradnja sa zajednicom nakladnika i knjižara na međunarodnim sajmovima knjiga u Frankfurtu, Sarajevu, Beogradu, Bologni, Parizu i Madridu te u međunarodnom predstavljanju hrvatske knjige i književnosti u Leipzigu, što je rezultiralo povećanjem zahtjeva inozemnih nakladnika za potporu objavljivanja hrvatskih djela na stranim tržištima na kojima smo sve zapaženiji. Kontinuirana podrška Ministarstva kulture i medija književnim manifestacijama i sajmovima iznjedrila je i dva nova velika projekta; Mediteranski festival knjige u Splitu i Panonski festival knjige u Osijeku - govori Predrijevac.

Elena Lukić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVODNEVNI PROGRAM U ĐAKOVU 20. I 21. LIPNJA

Susreti hrvatskih književnih kritičara

2

27. SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Bagiću i Senkoviću nagrade Julija Benešića

3

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: VELIKI SAN, MALI MIŠ

Vedri, duhoviti i optimistični igrokazi – idealni za priredbe u vrtićima i školama