Regija
PREZENTACIJA ZA RATARE

Navodnjavanje povećava prinos za 30 do 50 posto
Objavljeno 22. svibnja, 2024.
Kroz Nacionalni plan je do 2030. u RH zamišljeno navodnjavanje približno 65.000 hektara površina, a za sada smo na pola puta
MIRKOVAC - Na beljskom PC-u Ratarstvo Mirkovac u utorak je, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, održana demonstracijska aktivnost pod nazivom "Primjena navodnjavanja u ratarskoj proizvodnji".

Cilj je bio upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa svim važnim elementima navodnjavanja.

Zadovoljni


U teorijskom dijelu - od utvrđivanja pogodnosti tla za navodnjavanje i utvrđivanja nedostatka količine vode u vegetacijskom razdoblju pa do dimenzioniranja sustava za navodnjavanje i određivanja obroka navodnjavanja. Praktično su prikazani i na terenu pojašnjeni vodozahvati, crpne stanice, filtri koji osiguravaju kvalitetu vode za navodnjavanje, transport vode do proizvodne parcele, distribucija kroz sustave navodnjavanja kišenjem… Kako je istaknula Branka Komesarović, viša stručna savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, koja djeluje na razini županija, Republika Hrvatska još od 2005. godine ima izrađen Nacionalni plan navodnjavanja na razini cijele države, u okviru kojega su županije proteklih godina donijele svoje planove navodnjavanja na temelju studija i podataka.

- Nakon toga, 2021. godine izrađena je revizija, gdje se vidjelo dokle smo stigli i kako promijeniti neke stvari, odnosno ubrzati određene provedbe - rekla je Komesarović, dodajući kako je uloga Ministarstva educirati krajnje korisnike i prikazati sve povoljnosti prilično kompleksnog sustava koji zahtjeva uključivanje više različitih struka. Naglasila je kako je u RH kroz Nacionalni plan do 2030. godine zamišljeno navodnjavanje približno 65.000 hektara, a zasada smo na pola puta. Obrazložila je to brojnim otežavajućim okolnostima, sporim promjenama u načinima proizvodnje te onima vezanima uz klimu koja prije 20-ak godina, kada je rađen Nacionalni plan, nije bila kao što je posljednjih nekoliko godina.

- Mislim da ne trebamo biti nezadovoljni s obzirom na mogućnosti navodnjavanja i činjenicu gdje smo bili prije više od desetljeća. S pet do šest posto navodnjavanih površina od njihovog ukupnog broja, što je i prosjek EU-a, možemo biti zadovoljni - podvukla je.

Isplati se


A koliko je navodnjavanje značajno istaknula je Gabrijela Ivančević, stručni suradnik za melioracije i navodnjavanje u Belju.

- U navodnjavanju smo već 22 godine. Započeli smo s manjim brojem hektara, ispitivali različite metode, tipove sustava i različite vrste kultura. Zbog klimatskih promjena i različitih ekstrema koji su sve prisutniji, uveli smo navodnjavanje kako bi optimizirali poljoprivrednu proizvodnju - naglašava, dodajući kako su primijetili da nepravilan raspored oborina utječe na prinos, odnosno da neke kulture uopće ne mogu uzgajati bez navodnjavanja. Dobri rezultati zabilježeni su na šećernoj repi, sjemenskom kukuruzu, soji…, a zaključili su kako povrtlarske kulture gotovo da i ne mogu uzgajati bez navodnjavanja. Zaključuje kako su prinosi, uz navodnjavanje, u prosječnoj godini povećani za 30 do 50 posto.

S njom se slaže i baranjski poljoprivrednik Šandor Roža. Tvrdi kako mu se ulaganje u navodnjavanje isplatilo već nakon godinu dana.

- Obrađujemo 150 hektara, od čega 100 hektara navodnjavamo.Tako sam dobio i dvije žetve. Poslije žetve ječma, sijao sam kukuruz, čiji je prinos bio 8,5 tona - kaže, demantirajući navode kako se ne isplati ulagati u sustav za navodnjavanje.

Ivica Getto
SUSTAV ZA NAVODNJAVANJE NEIZBJEŽAN
Jučerašnjoj edukaciji nazočan je bio i Krunoslav Pavlek, poljoprivrednik iz Vrbanje. Na više od pola puta je da investira u sustav za navodnjavanje, a razloga je, kaže, bezbroj. ‘’Voda je element života. Došao sam vidjeti na koji način mogu unaprijediti svoje poslovanje i osmisliti način za to. Voda, odnosno navodnjavanje, sigurno bi podigla naš prinos u dobrom dijelu. Zadnjih nekoliko godina imali smo čak tri sušne, pa mislim da je sustav za navodnjavanje neizbježan’’, misli Pavlek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: RASTE PONUDA NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Težište na održivosti turizma, ruše rekorde

2

RIJEŠEN GLAVNI UZROČNIK VELIKE POPLAVE

Danas završavaju radovi na propustu

3

POČINJE ŽUPANJSKO LJETO

Koncerti, radionice, starinska žetva uz Zvonka Bogdana…