Autoglas
SAJAM U MÜNCHENU

Rasco napravio prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
Lynx H2 5000 prva je kompaktna čistilica koja se koristi gorivim vodikovim ćelijama
Rasco je ponovno potvrdio da Hrvatska ima sve resurse za razvoj velikih hi-tech inovacija. Jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila prošlog je tjedna u Münchenu, na najvećem europskom sajmu komunalnih vozila, predstavila tehnološku senzaciju - veliku cestovnu čistilicu Lynx H2 5000 s pogonom na vodik.

Lynx H2 5000 čini revoluciju u tehnologiji održavanja gradova, pokazujući potencijal vodikovih gorivih ćelija na putu prema održivosti. S obzirom na to da Hrvatska trenutno nema nijednu industrijsku ni javnu punionicu za vozila na vodik, čistilica je namijenjena stranim tržištima na kojima ova obiteljska tvrtka iz Kalinovca u Podravini ostvaruje 90 posto svojih prihoda.

- Ponovno smo dokazali da je Hrvatska itekako spremna za proizvodnju tehnološki naprednih vozila. Ova čistilica kruna je 35-godišnjeg rada kompanije i važan korak u ostvarivanju naše misije smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i stvaranja zelenijih gradova. Zahvaljujući naprednim performansama, Lynx H2 5000 otvara novo poglavlje održavanja urbanih sredina predstavljajući niz inovativnih prednosti, od udobne i pregledne kabine te visoke efikasnosti do atraktivnog dizajna i radne autonomije. Čistilica k tome može nositi više od deset kilograma vodika pod pritiskom od čak 700 bara, što je napredna tehnologija kakva je rijetkost i u automobilskoj industriji, navodi predsjednik uprave Ivan Franičević ističući kako je Rasco jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila i jedini važan igrač koji se probio iz lokalnih okvira na globalno tržište s ovim tipom opreme u posljednjih 30 godina.

Ovo vozilo, u odnosu prema prethodnoj dizelskoj i električnoj dvokubičnoj verziji, ima obujam od pet kubičnih metara te širinu čišćenja do 3,5 metara, što ga čini moćnim alatom koji odjednom može pokriti velike površine. Riječ je o izrazito složenom proizvodu koji je u cijelosti razvijen u Rascovu pogonu, gdje tvrtka zapošljava više od 400 ljudi i jedan je od generatora razvoja sjeverozapadne Hrvatske. Prošle godine Rasco je proizveo 150 vozila.

Milan Bugarić
Jedno punjenje osam sati rada
Lynx H2 5000 pokreću isti elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za pogon vozila ne dolazi iz baterije, nego iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju jedini nusproizvod je voda. Čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati, što olakšava održavanje urbanih sredina.