Dome slatki dome
OPLEMENJUJU VRT ILI TERASU

Najljepše penjačice mirišu i bogato cvjetaju
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Ruže penjačice u proljeće se ne režu, osim onih grana koje su suvišne ili nam mogu smetati
Biljke penjačice će zanimljivim oblikom listova ili bogatom cvatnjom oplemeniti ljetni vrt ili terasu. Možemo ih uzgajati uz samostojeće potpornje, lukove, uz ograde i zidove ili u posudama. Na pergolama penjačice djeluju kao element za stvaranje sjene, povezujući različite dijelove vrta, a upotrijebite li mirisnu biljku za prikrivanje vrtne sjenice, osigurat ćete i čaroban miris. Penjačicama možemo i sakriti neugledna mjesta u vrtu.

Cvatu ljeti


Mnoge penjačice potječu iz toplijih krajeva, ne mogu prezimiti na otvorenom, ali možemo ih uzgajati u posudi. Jedna od najatraktivnijih svakako je bugenvilija. Cvate bogato, najčešće crvenoljubičastim cvjetovima, iako su to zapravo pricvjetni listovi, a pravi, mali žućkasti cvjetovi skriveni su između njih. Lonac u koji je posađena ne treba biti jako velik jer ona dobro podnosi sputano korijenje, no kako voli hranjivu, laganu zemlju s dosta treseta, potrebno ju je svakog proljeća presaditi. Biljku u loncu dovoljno je ljeti zalijevati dva puta tjedno i višak vode iz podloška lonca odliti.

Prekrasna ljetna penjačica je tekoma. I ona je zapravo listopadni grm koji se može popeti prilično visoko. Cvate krupnim, najčešće narančastocrvenim, a ponekad i žutim ljevkastim cvjetovima sve do kasnog ljeta. I tekomu razmnožavamo reznicama u proljeće ili povaljenicama - grančicama koje djelomično prekrijemo zemljom u svibnju ili potkraj ljeta, pa kad puste korjenčiće, odvojimo ih od matične biljke. Tekoma također voli rahlu, hranjivu i dobro dreniranu zemlju. Odgovara joj sunčano stanište. Dobro podnosi sušu, tako da je ne moramo često zalijevati. Voli sunčane položaje, ali podnosi hladnoću, pa se na otvorenom može uzgajati i u klimatu umjerenog pojasa.

Jedna od ljepših cvatućih povijuša je i pavit ili pavitina, koja u divljem obliku raste gotovo posvuda u umjerenom i toplijem podneblju - uz zidiće te rubove puteva i šuma i penje se po obližnjem drveću i grmlju. Uzgojene su mnoge vrste i sorte pavitina, a jedna od najraširenijih je Clematis jackmanii, krupnih plavoljubičastih cvjetova. Postoje i paviti ružičastih, svjetloljubičastih, bijelih, sitnih, ali i vrlo krupnih cvjetova. Pavit cvate ljeti. Ovu penjačicu možemo saditi na suncu, ali dobro podnosi i polusjenu. Traži svježu, propusnu i dobru zemlju pognojenu stajskim gnojivom ili kvalitetnim kompostom. Traži dosta vlage i stoga je treba zalijevati češće, ljeti i svakodnevno. U proljeće je valja prikratiti. Razmnožava se također reznicama ili povaljenicama.

Dobro pokriva


Glicinija je jedna od penjačica koja cvate u proljeće dugim, najčešće plavim ili plavoljubičastim grozdastim cvjetovima. Ta robusna povijuša podrijetlom iz Kine koristi se za prekrivanje zidova i ograda te ukrašavanje terasa i balkona ili se sadi pokraj parkirnog mjesta u dvorištu kako bi činila sjenu automobilima. I glicinija je listopadna povijuša koja voli sunčano mjesto. Dovoljno ju je posaditi u običnu vrtnu zemlju i treba je češće zalijevati, osobito dok je biljka mlada i dok nema razvijeno duboko korijenje. Razmnožava se povaljenicama ili drvenastim reznicama ljeti. Treba je podrezivati i zimi i ljeti kako se ne bi previše razrasla.
Jasminka Knežević
Dipladenia traži sunce
Dipladenia ili brazilski jasmin zimzelena je penjačica koja može narasti do 6 metara. Duga cvatnja traje od kasnog proljeća do jeseni. Cvjetovi mogu biti bijele, ružičaste ili crvene boje. Osjetljiva je na mraz i temperature ispod nule, pa ju pred zimu treba skloniti u zatvoreni prostor. Najbolje uspijeva u kontejnerskom uzgoju i traži mnogo sunca.

Potporanj
Ruže penjačice rastu vrlo intenzivno, s dugačkim izbojima, pa je moguće formiranje različitih oblika krošnje. Odlične su i za prekrivanje ograda. Ne tjeraju vitice, pa ih je potrebno pričvrstiti za potporanj.

Veći cvjetovi
Nove sorte ruža penjačica odlikuju se većim cvjetovima i cvatnjom cijele godine. Kod sadnje treba paziti da se jama za sadnju penjačica odmakne od zida kako bi se izbjegla pretjerana suhoća korijena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana