Crna kronika
USKOK O UHIĆENJU ŠVERCERA DUHANA

Preprodajom 1,3 tone duhana oštetili proračun za više od 150.000 eura
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Uskok je, na temelju kaznene prijave istarske policije, pokrenuo istragu protiv deseteročlane skupine koja se sumnjiči za krijumčarenje najmanje 1350 kilograma duhana, čime su stekli protupravnu korist od 68.865 eura, a državni je proračun oštećen za najmanje 152.504 eura.

Tužiteljstvo je izvijestilo da prijavljenu skupinu čini devet hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije, jedan je državljanin Bosne i Hercegovine, a svi se sumnjiče za nedopuštenu trgovinu u sastavu zločinačkog udruženja. Policijska uprava istarska, koja je u koordinaciji s Uskokom te uz potporu zagrebačke, osječke i vukovarske policije dovršila višemjesečno kriminalističko istraživanje, izvijestila je da skupinu čine osumnjičenici u dobi od 27 do 75 godina.

Istarska policija precizirala je da je u srijedu na svojem području uhitila 60-godišnjakinju, 75-godišnjaka, 67-godišnjaka, 44-godišnjaka i 65-godišnjeg državljanina BiH, na području PU zagrebačke uhićeni su 62-godišnjak, 34-godišnjak i 27-godišnjak, na području PU vukovarsko-srijemske 45-godišnjak, a na području PU osječko-baranjske 65-godišnjak. Prema navodima policije i Uskoka, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 65-godišnjak s istarskog područja, od travnja 2023. do 8. svibnja ove godine, povezao u dva zločinačka udruženja preostale osumnjičenike radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina sitno rezanog duhana, neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Tužiteljstvo i policija dodaju da se duhan nabavljao u Zagrebu, a potom skladištio na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, nakon čega se dovozio do Pule, gdje se i ilegalno preprodavao. Uskok dodaje da je prvoosumnjičeni 65-godišnjak radi preprodaje duhana povezao i jednu zasad nepoznatu osobu iz Mađarske, koja je prokrijumčareni duhan preprodavala u mađarskom gradiću Harkanju, turističkom mjestu uz hrvatsku granicu i u blizini graničnog prijelaza Donji Miholjac.

Istarska policija ističe da su policajci u srijedu obavili pretrage domova osumnjičenika i drugih prostora na više lokacija na području Pule, Zagreba, Osijeka i Vukovara, kojom prilikom su pronašli i privremeno oduzeli 16,4 kilograma duhana, 2500 neoznačenih kutija cigareta, mobitele i novac za koji se pretpostavlja da potječe od nedopuštene trgovine. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, a kaznena prijava podnesena je Uskoku, koji dodaje da je sucu istrage riječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Inače, zbog visokih cijena duhana i duhanskih proizvoda crno tržište ilegalnog duhana cvjeta godinama, a s obzirom na to da se radi o "običnim" građanima koji takav duhan kupuju zbog niskog standarda, takvu ilegalnu trgovinu teško da će itko moći iskorijeniti. Prema podacima iz Carine, provodeći redovite i pojačane mjere nadzora u osam mjeseci 2023. godine, oduzeto je ukupno 6,7 milijuna raznih vrsta i marki cigareta i više od 18 tona duhana. Nevezano uz najnovija uhićenja, najviše švercanog duhana dolazi iz Virovitičko-podravske županije, gdje se uzgaja najviše duhana. Gotovo svi poljoprivrednici rade po zakonu, no uvijek ima švercera kojima je isključivi cilj - nelegalna zarada. Većina šverca potom ide u smjeru Zagreba i jadranske obale, a manji dio prema Slavoniji.

U europskim okvirima šverc duhana i cigareta nerijetko je policajcima i carinicima - neprijatelj broj 1! Naime, prema procjenama Europske komisije, godišnji gubitci prihoda EU-a u nenaplaćenim pristojbama na krijumčarene cigarete - originalne proizvode, nezakonito proizvedene cigarete i krivotvorene cigarete - iznose deset milijardi eura, od čega proračunu Europske unije pripada deset posto. Gledajući ove brojke, ne čudi da su šverceri cigareta visoko na prioritetu policija i carinika gotovo svih država Europe.

Milan Bugarić
Iako je većina duhana preprodavana u Istri, jedan optuženik ga je prodavao i u Harkanju, u Mađarskoj

Možda ste propustili...

U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI PROTEKLOG VIKENDA

Dvoje teže ozlijeđenih na cestama

PRETRAGA AUTA I KUĆE U GORNJEM BAZJU KOD VIROVITICE

Uhićen zbog zabranjenog oružja

Najčitanije iz rubrike