Svijet
UZ “SCHMIDTOV ZAKON”

Lokalni izbori u BiH 6. listopada
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani 6. listopada, odlučili su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) sukladno zakonu koji propisuje da se to mora učiniti najmanje 150 dana prije provedbe izbora. Nešto više od 3,4 milijuna građana BiH, upisanih u birački popis zaključno sa 7. svibnja, moći će prve nedjelje u listopadu birati novih 143 gradonačelnika i načelnika općina te 3200 članova općinskih i gradskih vijeća, kao i skupštine distrikta Brčko. Građani BiH koji žive u inozemstvu, a žele glasati na lokalnim izborima, mogu se za to naknadno registrirati, ali najkasnije do 23. srpnja.

Odluku o raspisivanju izbora članovi SIP-a donijeli su jednoglasno, potvrdila je predsjednica Irena Hadžiabdić, a izbori će biti provedeni na temelju važećeg Izbornog zakona i njegovih tehničkih izmjena što ih je potkraj ožujka nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt. Tim se izmjenama, uz ostalo, pokušava bolje zaštititi integritet izbornog procesa, uključujući tu i uvođenje novih tehnologija poput nadzornih kamera na biračkim mjestima, biometrijske provjere identiteta birača, kao i brojenja glasova skeniranjem listića. No zbog kratkih vremenskih rokova te će inovacije biti u funkciji samo na oko deset posto birališta, a tamo će se iskušati njihova učinkovitost kako bi u cijelosti mogle biti primijenjene na općim izborima 2026.

Prema riječima Hadžiabdić, to znači provedbu četiri pilot-projekta koji će se realizirati uz pomoć inozemnih donatora poput USAID-a i Europske unije, ali i dodatne obveze za državno izborno povjerenstvo jer je ono, sukladno Schmidtovim odlukama, sada jedino ovlašteno za imenovanje predsjednika lokalnih biračkih odbora, koji ne smiju biti članovi političkih stranaka. Schmidtovim je odlukama također zabranjeno kandidiranje osobama pravomoćno osuđenim za ratne zločine. U javnom je prostoru sve od dana raspisivanja izbora visoki predstavnik pod prijetnjom sankcijama zabranio potencijalnim kandidatima korištenje jezika mržnje i sprječavanje novinara u obavljanju njihovih dužnosti. Hina
Možda ste propustili...

STIGAO VELIK DIO OBEĆANOG ORUŽJA, OSTALO DOLAZI USKORO

Blinken: Paket pomoći SAD-a nosi veliku razliku

IZRAELSKE SNAGE UŠLE U ISTOČNA PODRUČJA GRADA

Izrael ponovno napao nakon novog poziva na evakuaciju Rafaha

Najčitanije iz rubrike