Regija
NAJAVLJENA NAŠIČKA VITEŠKA PRIČA

Povratak u doba dama, templara, dvorjana...
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
MARTIN



Padina ispod crkvice sv. Martina u istoimenom prigradskom naselju, koju su izgradili templari, pripadnici viteškog crkvenog reda oko 1230. godine, ovog vikenda (od 10. do 12. svibnja) bit će mjesto povratka u srednjovjekovlje. U organizaciji Grada Našica i Turističke zajednice te u suradnji s Mjesnim odborom Martin i Zavičajnim muzejom Našice održat će se povijesna manifestacija Našička viteška priča.

Trodnevna manifestacija vraća posjetitelje u davno minulo vrijeme, a to dočaravaju brojni povijesni likovi - vitezovi, dame, dvorjani, skitnice, prosjaci, kmetovi, zabavljači, zanatlije… Cijeli prostor oko crkvice i padine dobiva srednjovjekovni "štih" sa šatorima i kostimiranim likovima. Naravno, tu je nezaobilazna i glazbena podloga te gastronomska ponuda temeljena na starim receptima.

Našička viteška priča jedna je od najvažnijih i jedna od omiljenih gradskih manifestacija i tim je povodom, kod crkvice sv. Martina, održana konferencija za medije.

Začetnik i glavni organizator ovog događanja je Grad Našice, pa se medijima obratio gradonačelnik Krešimir Kašuba.

- Našice ove godine slave 795. rođendan i želja je kroz ovu manifestaciju prikazati bogatu povijest, kulturu i tradiciju grada. Inicijativa za organizaciju ove manifestacije pokrenuta je prije tri godine s ciljem prikaza baštine templara koji su davno došli na naše područje. Kao što i sam naziv manifestacije govori, odlučili smo vratiti staru slavu događajima koji su se nekad odvijali na području Martina. Želimo ispričati turističku priču koja se već godinama priča u Našicama, a temeljenu na povijesti i kulturi grada. Pozivam posjetitelje iz cijele Hrvatske da dožive s nama povratak u prošlost koju priča jedina očuvana templarska crkva u Hrvatskoj - rekao je gradonačelnik Kašuba.

Medijima se obratila i direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler, koja je predstavila program.

- Iznimno smo zadovoljni što smo napravili organizacijski zaokret i doveli do toga da Našička viteška priča traje tri dana. Započinje u petak okruglima stolom, a završava u nedjelju programom namijenjenim djeci, za koju su planirane radionice i igraonice te potraga za templarskim blagom, jer legenda kaže da ovdje postoji skriveno blago. Nadam se da će Našička viteška priča i ove godine biti uspješna i privući velik broj posjetitelja - rekla je direktorica TZG-a Našice Ines Resler.

Najavila je i koncert Ane Rucner, violončelistice, koja je prošle godine nastupom oduševila posjetitelje Našičke viteške priče. S.Fridl
Kamena crkvica i danas je u funkciji
Osim po svojoj povijesti, skladno građena kamena crkvica posebna je i po vrijednim otkrićima. Prema mišljenju stručnjaka to je danas jedina sačuvana templarska građevina u Hrvatskoj. Pronađeni su napisi na latinici i bosančici te kameni grb u obliku štita koji se čuva u Franjevačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Crkvica se danas koristi za mise nakon pokopa te na blagdan sv. Martina. U crkvici je 2009. održana ceremonija prisezanja zaređenika u Red vitezova templara Hrvatske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike