Novosti
HRVATSKI SAVEZ DIJABETIČKIH UDRUGA UPOZORAVA

Zabrinjavajuće: Prošle je godine u Hrvatskoj šećernu bolest razvilo 40.000 osoba
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
U povodu Hrvatskog dana šećerne bolesti, Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) obilježio je u utorak 70 godina rada te je istaknuta važnost prevencije jer je samo prošle godine 40.000 osoba razvilo šećernu bolest.



U Hrvatskoj je registrirano 395.058 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, no procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa oko 700.000, jer oko 40 posto osoba sa šećernom bolešću nema postavljenu dijagnozu.



- Živjeti sa šećernom bolešću nije uvijek lako jer to zahtjeva 24-satnu brigu za svoje zdravlje svih sedam dana u tjednu. Važno je zbog toga svakodnevno voditi računa o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i redovitom uzimanju terapije kako bi bolest držali pod kontrolom - rekla je predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach.



Kako bi se osobe s dijabetesom lakše suočile sa svojom bolešću, važno je da znaju kako nisu same, da imaju potporu zdravstvenog tima, obitelji, ali i da budu uključene u neku od udruga osoba s dijabetesom kako bi razmijenili iskustva s onima koji imaju iste probleme i saznali kako drugi žive s tom bolešću, rekla je Mach.



HSDU okuplja 44 udruge koje svakodnevno promiču zdrav način života, bore se za što veću i bolju kvalitetu života osoba sa šećernom bolesti te ističu važnost prevencije, ranog otkivanja, pravovremenog liječenja i sprječavanja kroničnih komplikacija dijabetesa.



Više od polovine oboljelih ima povišen krvni tlak, a 85 posto ima prekomjernu težinu ili su pretili. Većina simptoma na početku bolesti nije vidljiva, a najčešći su: žeđanje i suhoća usta, nagli gubitak težine, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor i iscrpljenost.



Predstojnik SK-a "Vuk Vrhovac" i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma pri HLZ-u Dario Rahelić istaknuo je kako su brojke oboljelih u porastu, a zabrinjavajućim je ocijenio da je samo prošle godine 40 tisuća osoba razvilo šećernu bolest.



- To je puno više nego od bilo koje maligne bolesti i zato je iznimno važno šećernu bolest prevenirati i pokušati ju spriječiti. Tu mislim i na sprječavanje preuhranjenosti i pretilosti, jer oni su jedni od glavnih čimbenika za razvoj šećerne bolesti - upozorio je.



Na svečanosti su podijeljena priznanja najaktivnijim udrugama za njihov dugogodišnji rad i potporu osobama sa šećernom bolešću.



Odlukom Hrvatskog sabora, svake se godine 14. svibnja obilježava Hrvatski dan šećerne bolesti, a prvi se obilježio 2022. godine. Hina
Najčešći simptomi: žeđanje i suhoća usta, nagli gubitak težine, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor

Možda ste propustili...

POTROŠAČKE CIJENE U TRAVNJU 3,7 POSTO VIŠE NEGO LANI

Najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine