Regija
VINKOVAČKA UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA DJELUJE 13 GODINA

Rocco dojave o napuštenim
životinjama dobiva svaki dan
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Članovi Udruge Rocco dosad su spasili stotine napuštenih pasa, mačaka, sova, roda, ježeva i ptica
VINKOVCI - Problem napuštenih životinja, najčešće pasa (mačke se lakše snađu), nije se popravio posljednjih godina, pa ni nakon donošenja Zakona o zaštiti životinja 2017., ali, kažu zaštitari životinja, ljudi su sada osvješteniji, pa čim vide psa koji luta, informiraju ih, a neki i privremeno prime u svoj dom ili ga udome.

- Kada nađemo pse bez nadzora, vrlo rijetko imaju mikročip. Kontrola mikročipiranja od nadležnih službi nije provedena ili je djelomična i manjkava. U pravilu svatko tko vidi psa bez nadzora treba obavijestiti telefonski ili, idealno, pisanim putem, preko e-maila, odgovornu komunalnu službu grada ili općine na čijem se području pas nalazi. Poželjno je i nama javiti na našu Facebook stranicu ili mail. Tada javno objavimo lokaciju i fotografiju životinje da je skrbnik lakše pronađe ili ako je životinja napuštena. Veće su šanse s javnom objavom da ju netko udomi, a ako mi imamo smještajnih kapaciteta, uzimamo ju na skrb – kaže Tatjana Glujić, predsjednica vinkovačke Udruge za zaštitu životinja Rocco, i podsjeća kako azili u Hrvatskoj godišnje prime oko 10 tisuća napuštenih životinja, uglavnom pasa, a to su alarmantni podaci.



Pojašnjava kako u udruzi imaju tri aktivne volonterke koje vrijedno rade i brinu o životinjama, djeluju već trinaestu godinu, a tijekom tog su vremena spasili stotine napuštenih pasa, mačaka, sova, roda, ježeva i ptica i sve spašene životinje smještaju u svoje domove, a neke na plaćeni smještaj. Udruga Rocco neprofitna je organizacija koja veterinarske troškove i hranu financira isključivo donacijama građana iz cijele Hrvatske.



- Za napuštanje, zanemarivanje, mučenje i nekontrolirano razmnožavanje životinja postoje i propisane kazne, no nažalost, u praksi se ne provode, a mi se nadamo ljepšem svijetu u kojem za postojanje udruga ovoga tipa neće biti potrebe – kaže Tatjana Glujić i dodaje kako su često na cesti na relacijama Vinkovci - Vukovar i Osijek, jer su u Vukovaru i Osijeku veterinarske ambulante s kojima surađuju i mjesečno iz svog džepa na putovanja veterinarima potroše goriva za 300-tinjak eura.



U najistočnijoj županiji ne postoji jedinstveni javni informacijski centar o broju napuštenih životinja, ali prema spoznajama i iskustvima Udruge, riječ je o stotinama.



- Svaki dan zaprimamo nove dojave o napuštenima iz cijele županije. Naša stranica za dojave na Facebooku trenutačno je jedina javna platforma u županiji na kojoj je objavljena svaka dojavljena životinja – ističe Tatjana Glujić i podsjeća kako u Vinkovcima postoji sklonište za pse iz cijele županije, ali ono je uvijek puno.

M. Flego
Kastracija preporučeno rješenje
- Da bismo smanjili populaciju napuštenih pasa i mačaka, preporuča se njihova kastracija, koja ima benefita i za zdravlje životinja, a isto nalaže i Zakon o zaštiti životinja. Imati životinje nije zakonska obveza i zato onaj tko nije u mogućnosti skrbiti se o njima, ne treba ih ni imati. Jedna je od naših misija educirati stanovništvo o važnosti i prednostima kastracije, jer jedino na taj način možemo smanjiti populaciju napuštenih životinja i opću patnju koje one prolaze - kaže Tatjana Glujić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike