Crna kronika
GRANIČNI PRIJELAZ BAJAKOVO

Turčin u kamionu švercao cigarete
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Nastavlja se šverc cigareta na graničnim prijelazima sa susjednim državama. Posljednji se zbio na graničnom prijelazu Bajakovo, a skrivene cigarete u Hrvatsku je pokušao prevesti turski državljanin. Kako stoji u priopćenju carine, spriječen je šver cigareta u kamionu, a zaplijenjeno je ukupno 9080 cigareta.

- Provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Bajakovo, u subotu su ovlašteni carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Vukovar obavili kontrolu teretnog vozila turskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao državljanin Turske. U vozilu se prevozila deklarirana roba - namještaj. Detaljnim pregledom teretnog vozila na više mjesta pronađeno je (u instrument-ploči, šasiji, ispod sjedala i u bočnim oplatama kabine vozila) ukupno 9080 raznih vrsta cigareta. Protiv prekršitelja izdan je prekršajni nalog te mu je izrečena novčana kazna od 13.800 eura i 20 eura na ime troškova postupka, a pronađene su cigarete oduzete.

U svojim izvješćima policija i carina broje svaku pojedinačnu zaplijenjenu cigaretu, pa se zbog lakše orijentacije može reći kako su pronađene ukupno 454 kutije cigareta (dvadeset u pakiranju). Može se reći da je pokušaj šverca bio jako skup za vozača kamiona jer će morati platiti 13.800 eura trošarine. Uravo je trošarinski iznos ono što najviše plaši švercere, čak i više od moguće zatvorske kazne. Samo ove godine bilo je više slučajeva zapljene cigareta i duhana a da šverceri nisu mogli platiti ispostavljeni trošarinski račun. Zbog toga ima se, prema zakonu, privremeno plijeni vozilo u kojem su švercane stvari bile sakrivene, i to kao osiguranje naplate trošarine. Ako se trošarina plati, vozilo se vraća vozaču ili tvrtki, a ako novac ne sjedne na račun državnog proračuna, vozilo će u sljedećim mjesecima ići na dražbu, a novac će ići za plaćanje trošarine, odnosno također u državni proračun.

Nakon što carinici odrade svoj dio posla, švercere preuzima policija, koja ih kazneno prijavlje nadležnom državnom odvjetništvu. Većina švercera biva uhićena. M.Bugarić
Možda ste propustili...

25-GODIŠNJI PROMETNI RECIDIVIST

Sud mu trajno oduzeo auto

POTRAGA ZA LOPOVOM I VANDALOM U OSIJEKU

Razbijao prozore na autima, krao stvari pa bušio gume

PRETRAGA AUTA I KUĆE U GORNJEM BAZJU KOD VIROVITICE

Uhićen zbog zabranjenog oružja

Najčitanije iz rubrike