Novosti
INDUSTRIJA

Cijene proizvoda
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU-u pale su i u ožujku, peti mjesec zaredom, a Hrvatska je bila u skupini zemalja s pozitivnim trendom, pokazali su u ponedjeljak podaci Eurostata.



Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni smanjile su se u ožujku za 0,4 posto u odnosu na veljaču kada su, prema revidiranim podacima, smanjene za 1,1 posto. U EU-u pale su za 0,5 posto, upola blaže nego u veljači. Najveći uteg cijenama bio je i u ožujku energetski sektor, čiji su proizvodi pojeftinili za 1,8 posto u eurozoni i 2,0 posto u EU-u. Najviše su na oba područja porasle proizvođačke cijene netrajnih potrošačkih dobara, za 0,4 posto. Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU-u porasle su u ožujku za 0,2 posto, dvostruko snažnije nego u veljači, izračunao je europski statistički ured.



Najviše su u ožujku na mjesečnoj razini pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Bugarskoj, za 3,4 posto. Slijede Danska i Grčka gdje su smanjene za 2,3 posto, a blizu je i Španjolska s padom cijena za 2,2 posto.



Više cijene nego u ožujku bilježile su samo četiri zemlje, a najviše su porasle u Irskoj i Švedskoj, za 0,9 posto. Slijede Njemačka i Hrvatska s rastom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u ožujku za 0,2 posto u odnosu na veljaču. Njemačka je tako preokrenula negativan trend iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj stopa rasta udvostručena.



Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se u ožujku za 7,8 posto u eurozoni i za 7,6 posto u EU-u. U veljači bile su pale za 8,5 u zoni primjene zajedničke europske valute i za 8,2 posto na razini Unije. Daleko najveći pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini bilježio je i u ožujku energetski sektor, za 20,0 posto u eurozoni, za 18,6 posto u EU-u.



Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u eurozoni za 1,3 posto, a u Uniji za 1,5 posto.



Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda bilježila je u ožujku i Hrvatska, za 2,0 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U veljači bile su se smanjile za 1,7 posto. H