Novosti
RASPLET PREGOVORA IDE U OČEKIVANOM SMJERU

Ima napretka u razgovorima HDZ-a i DP-a, parlamentarna većina navodno je osigurana
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Plenković kaže da će imati više nego dovoljno ruku i da HDZ nije okrenuo leđa SDSS-u
Ono što je već u petak bilo najavljeno, tijekom vikenda je iznova obostrano potvrđeno - HDZ i Domovinski pokret dogovorili su zajedničko stvaranje parlamentarne većine. To će, kako kažu, u utorak biti i objavljeno, a detalji koji još nisu dogovoreni rješavat će se sljedećih dana.

To je u subotu navečer komentirao i predsjednik vlade Andrej Plenković, rekavši kako se i dalje razgovara o svemu te vjeruje da će se naći rješenja koja su dobra za sve. "Stvari idu dobro, imali smo dobre konstruktivne razgovore i neformalni dijalog u petak u Vukovaru, a sve se nastavlja tijekom tjedna. Idemo prema onome što smo rekli, a to je da će pobjednici formirati parlamentarnu većinu i Vladu, zadržati političku stabilnost i nastaviti aktivnosti koje smo imali do sada na gospodarskom i socijalnom boljitku svih naših građana", kaže Plenković. Na pitanje što je s manjinama, odnosno sa SDSS-om, potvrdio je kako se razgovaralo i o tome te misli da će se naći rješenja koja su dobra za sve, a na upit koliko će ruku imati nova parlamentarna većina i tko će je sve činiti odgovorio je da će biti više nego dovoljno ruku te kako HDZ nije okrenuo leđa SDSS-u. "Bitno je da imamo minimalno 76 ozbiljnih i pouzdanih ljudi. Mi smo prošli osam godina s dva vrlo zahtjevna i teška mandata te puno kriza i izazova. Uvijek smo mogli računati na sve one između kojih je vladalo ključno načelo, a to je povjerenje. Kada to postoji među 76 ljudi, meni je svejedno kao premijeru imamo li 76, 86 ili 96 zastupnika", naglasio je Plenković.

Pupovac: Čut ćete


Dodao je kako "SDP neće formirati ništa jer to nije realno". "U politici treba znati kada narod nekome daje, a nekome uskrati povjerenje. Oni, unatoč svemu i kršenju Ustava nakon izbora vode kampanju koju su već izgubili. To nije realno, bilo bi kulturno da Grbin podnese ostavku i bavi se nečim drugim. Uostalom, on je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio", poručio je Plenković. Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, stranke oko koje je trebalo pomiriti stavove, u nedjelju je ispred pravoslavnog hrama na Cvjetnom trgu kratko izjavio da će se više znati uskoro. "Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan", rekao je.

Politički analitičar Pero Maldini rekao nam je kako ima dva tjedna da pregovaraju i vidimo da je javnost nestrpljiva. To se može razumjeti, kaže, no s druge strane treba se osvrnuti na to da su kod nas uvijek razdoblja pregovora s koalicijskim partnerima bila iznimno kratka u odnosu prema mnogim drugim europskim, mnogo iskusnijim i starijim demokracijama. Primjerice Belgiji, gdje je sastavljanje vlade prije nekoliko godina trajalo više od godinu i pol dana. A život normalno teče dalje jer postoji tehnička vlada. S druge strane, naša politička atmosfera nakon ovih izbora koji su bili prilično užareni iznjedrila je to jedno nestrpljenje, tko će i s kim će, premda zapravo nema razloga za to jer su već rezultati u izbornoj noći puno toga pokazali. Čak mislim da su ova dva tjedna iznimno kratko vrijeme u kojem se očito uspjela stvoriti ova i otprije najizglednija koalicija", ističe.

Smatra da će u sporazumu biti i nekih i očekivanih stvari, a možda i drugih, manje bitnih, ali neočekivanih. Može se očekivati, kaže, da su i jedni i drugi morali napraviti kompromise jer je politika osim brige za opće dobro uvijek i umijeće mogućega. A to se vidjelo i ovdje - kada pregovarači dviju strana moraju napraviti kompromise kako bi se došlo do određenog konsenzusa. Bez toga konsenzusa jednostavno nema, ističe. Kako kaže Maldini, tu se može govoriti o određenoj principijelnosti ili neprincipijelnosti, no misli da će tu "moralnu paniku", da tako kaže, uglavnom stvarati izborni gubitnici, kao što smo već vidjeli ova dva tjedna, gdje se prigovara zbog nužnih kompromisa koje bi zapravo bili sretni da sami mogu napraviti.

Najvažnija stabilnost


- Najvažnije je da takva koalicija bude stabilna, kao preduvjet da vladajuća većina iznjedri funkcionalnu izvršnu vlast. Što će biti sadržaj dogovora, vidjet ćemo u utorak, a nema ni smisla da detalji izlaze van jer bi to upućivalo na neozbiljnost partnera. Jednostavno, to je preduvjet i jednima i drugima da pregovori budu uspješni, zaključuje. Oko glavne nepoznanice - kako će riješiti pitanje SDSS-a, Maldini kaže da tu postoje dvije stvari - jedna je, što je DP višekratno komunicirao u javnosti, da oni ne dovode u pitanje status nacionalnih manjina. Dobro je da su tako stvari postavili jer bi bilo čije dovođenje u pitanje demokratski stečenih prava, pa i onih koja se odnose na ustavno reguliranje prava nacionalih manjina koja su u RH na visokoj razini, bilo golem problem, dodaje.

- Jedno je pitanje nacionalnih manjina, a drugo njihova sudjelovanja u vlasti. Prava nacionalnih manjina, odnosno njihova predstavnika u Saboru nisu umanjena, još manje uskraćena, ako ne sudjeluju u vlasti, odnosno ne tvore parlamentarnu većinu. Njihova prava su zajamčena Ustavom i moraju se poštovati neovisno o njihovu političkom statusu, u smislu pripadaju li vladajućima ili oporbi, odnosno podržavaju ili ne vladajuće. U tom smislu sudjelovanje SDSS-a ili njegovo izostavljanje iz vladajuće većine ne znači umanjivanje prava nacionalnih manjina, već je to stvar političkog dogovora onih koji participiraju u koaliciji koja čini većinu - zaključuje Maldini.

Igor Bošnjak
JANDROKOVIĆ: U ZAŠTITI MANJINA BEZ PROMJENA
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je napredak u pregovorima između HDZ-a i DP-a u sastavljanju većine te je uvjeren da će se idućeg tjedna već znati koji će zastupnici biti u nju uključeni. “Sve će biti jasnije i imat ćemo točne brojke. Ali sasvim sigurno većina će biti osigurana”, izjavio je. Na pitanje hoće li i dalje SDSS biti dio većine, Jandroković ističe da su glasači jasno poslali poruku koji smjer žele, ali i da će se nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa. “Tu sasvim sigurno neće doći do promjene, a kako će se formirati većina, to ćemo dogovoriti”, istaknuo je. Na pitanje koliko se sigurno osjeća HDZ-ov pregovarački tim dok razgovara s predstavnicima stranke (DP) koju su optuživali za poticanje terorizma, Jandroković kaže da je bilo pretjeranih izjava sa svih strana, ali se vratio na ključnu poruku birača koji su pokazali da žele DP, a ne žele lijeve političke stranke i predsjednika Republike. H

DP BI DEMOGRAFIJU
Veliki napredak u pregovorima za N1 je potvrdio i saborski zastupnik DP-a Peternel. Kaže da je pred njima još uvijek mnogo programskih i kadrovskih dogovora. “Tek sad se mogu otvoriti pravi pregovori s obzirom na to da je došlo do ključnog napretka koji je bio nužan preduvjet”, rekao je, dodajući da je svakako optimist. Nije htio otkriti na koliko ministarstava računa DP, ali je kazao kako je ministarstvo demografije i useljeništva u njihovu programu najviše pozicionirano. “U kampanji je ta problematika komunicirana kao ključna, točno smo razvili kojim pravcima trebamo ići kako bismo zaustavili iseljavanje, povećali natalitet i eventualno stvorili uvjete za povratak stanovništva”, dodaje. Kaže kako svoj program neće provoditi s ljevicom jer to ne bi bilo pošteno prema biračima.

HREBAK: NITKO NAS NIŠTA NE PITA
Liberal Dario Hrebak, koji je mandat drugi put dobio s liste HDZ-a i partnera, izjavio je da je HSLS dao podršku Plenkoviću za pregovore oko formiranja većine. No, aludirajući na DP, primijetio je kako nije dobar način na koji oni postavljaju uvjete. “Graditi nešto na temelju protivljenja nikad nije dobro”, izjavio je Hrebak, koji misli da su pregovori HDZ-DP načelno gotovi, a žao mu je što i HSLS nitko ništa nije pitao. “Vidim da nas svi uzimaju zdravo za gotovo, ali HSLS je puno ozbiljnija stranka od ‘robe s police’”, poručio je. On ne zna što se do sada ispregovaralo, osim onoga što piše po medijima. Očekuje od predsjednika HDZ-a da okupi dosadašnje koalicijske partnere i da im objasni model po kojemu će buduća većina biti stabilna. Osobno je “dosta skeptičan prema načinu na koji se ona sada slaže”. H

Možda ste propustili...

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Pad cijena u proizvodnji

VAŽNO JE PROPISNO IH ODLAGATI

Baterije sve češći uzrok požara

“HRVATSKO SESTRINSTVO KROZ POVIJEST”

Zbirka čuva prošlost sestrinstva