Regija
150 GODINA ORGANIZIRANOG VATROGASTVA U POŽEGI

Vatrogasci 150 godina aktivni i požrtvovni u životu grada
Objavljeno 28. travnja, 2024.

POŽEGA - U povodu 150. obljetnice postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega, u Koncertnoj dvorani Glazbene škole održana je svečana sjednica kojoj su prisustvovali pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Mario Paluh, županica i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Dragutin Žnidarec, županijski vatrogasni zapovjednik Marko Ašenbrener, počasni predsjednik Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Požege Sebastijan Galiot, brojni  predstavnici vatrogasnih društava i postrojbi s područja  Požeško-slavonske i drugih  županija, te predstavnici udruga i ustanova.

U uvodnom dijelu programa prikazan je videofilm od prvih početaka djelovanja Društva do današnjih dana. Tijekom sjednice dodijeljena su vatrogasna odlikovanja za posebne zaslugei priznanja (zlatne, srebrne i brončane medalje, spomenice za 10, 20, 30, 40, 50, 60 i 70 godina aktivnosti, te vatrogasne plamenice).Posebno priznanje za značajan doprinos razvoju Društvadobili su zaslužni pojedinci. Obavljena je i ceremonija predaje, blagoslova i posvete zastave sa slikom sv. Florijana. Zastavu je dao izraditi Grad Požega, a predsjedniku DVD-a Požega Sebastijanu Galiotu uručio ju je gradonačelnik Željko Glavić.Čestitajući na obljetnici, gradonačelnik Željko Glavić je podsjetio sudionike sjednice na ljude i događaje iz povijesti DVD-a Požega.

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Požega utemeljeno je 13. svibnja 1874. godine.Tijekom devetnaestog stoljeća, kao posljedica industrijske revolucije i razvoja tehnologije, nastajale su nepredvidive stihije uzrokovane požarom, djelovanjem čovjeka i prirodnih nepogoda te je iskazana potreba u sve većoj borbi s nevoljama. U Požegi se tih godina osnivaju mnoga građanska društva, buja društveni i kulturni život grada, razvija se gospodarstvo, obrtništvo, trgovina i financijske institucije. Osnivači Dobrovoljnog vatrogasnog društva su poznati građani Požege, ugledni članovi gradskog poglavarstva, pravnici, liječnici, profesori, obrtnici i gospodarstvenici.Svetozar Kušević je bio prvi predsjednik DVD Požega. Tijekom svih godina uvijek je bilo snaga koja je čuvala imovinu i građane, pa i u Domovinskom ratu, kada su brojni članovi Društva bili hrvatski branitelji.


Dan ranije promovirana je monografija u povodu 150 godina postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega, a prije svečane sjednice središtem grada održan je mimohod članova i opreme.(B.S.T.)

Možda ste propustili...

U TREĆINI MO-OVA POBJEDNIK POZNAT

Na izborima 31 lista, u pet MO-ova samo HDZ

TURNIR “ZA NAŠU DJECU FORKUŠEVCI 24.”

Roditelji malih nogometaša u akciji za dresove i trenirke

’’POBUNA’’ VLASNIKA ZELENOOTOČKIH KUĆA ZA ODMOR

Prijepor izazvale cijene parcela dvostruko veće od procijenjenih

Najčitanije iz rubrike