Svijet
DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Državna policijska agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH provjeravaju navode da su na strelištu u Vojarni Oružanih snaga BiH "Miralem Jugo" kod Mostara obuku gađanja imali pripadnici vehabija, kao i maloljetne djevojke, potvrdili su iz Ministarstva obrane BiH.

“Još čekamo izvještaje SIPA-e i OSA-e. Sustav zapovijedanja u Oružanim snagama BiH već je pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede sigurnosti lokacije, u povodu informacije da su osobe povezane s vehabijskim pokretom vježbale gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među njima i četiri maloljetne ženske osobe", rekao je u Mostaru zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić. Informaciju da su se tim strelištem vojarne koristili pripadnici vehabijskoga pokreta najprije su objavili lokalni mediji, uz fotografiju na kojoj se vide četiri žene odjevene prema islamskim propisima i muškarci koji pucaju iz pištolja na mete. Pozivajući se na neimenovane sigurnosne izvore, mediji navode da je fotografija iz veljače te da je to strelište više mjeseci služilo za obuku osoba bliskih radikalnim krugovima vehabija, za koje nije vođena potpuna evidencija ulaska. Tamo su dolazili uz odobrenje Ministarstva obrane BiH, koje je dozvolu za korištenje strelištem izdalo Streljačkome klubu Velež iz Mostara. Galić kaže i da je nedavno poništena odluka o privremenom ustupanju strelišta.

Tužiteljstvo BiH ističe tek da "prati sve pojave i događaje u medijima i javnosti koje mogu biti zanimljive s aspekta prikupljanja dokaza i informacija o potencijalnim opasnostima od terorističkih aktivnosti". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike