Regija
UZ 31. ROĐENDAN OPĆINE PETRIJEVCI

Novim Fenekom ugodnije do vrtića, škole, ambulante, groblja
Objavljeno 19. travnja, 2024.
U lipnju će završiti uređenje prostora za jasličku skupinu u dječjem vrtiću
Uređenje i opremanje novog prostora za jasličku skupinu u dječjem vrtiću te cjelovito uređenje prometnice koja vodi do vrtića, škole, sportske dvorane i groblja - u Općini Petrijevci će realizaciju tih dviju investicija izdvojiti u proteklih 356 dana, od Dana Općine prošle godine do ovogodišnjeg, 31. rođendana.

Općina svoj dan obilježava 17. travnja, program obilježavanja osmišljen je za cijeli tjedan, a svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se večeras (petak). Uoči nje razgovarali smo s Ivom Zelićem, načelnikom općine.

- Nastavili smo prema našem cilju, a to je uređenje komunalne i društvene infrastrukture, održavanje mnogih manifestacija u društvenom, kulturnom i sportskom dijelu. Općina Petrijevci poznata je po tome što se svake godine nešto gradi, pa ako je potrebno što izdvojiti, to je što smo u potpunosti uspjeli napraviti rekonstrukciju ceste, nama poznate kao Fenek, to je dio Ulice Republike. Osigurali smo time našim mještanima nove nogostupe, novu zatvorenu oborinsku odvodnju, novi kolnik, nova parkirna mjesta, novu javnu rasvjetu, tako da sada imamo doličan prilaz i za ambulantu, vrtić, školu, za sportsku dvoranu i groblje, pa i za općinsku upravu - dakle, taj dio ulice vodi prema gotovo svim našim institucijama - kaže načelnik.

Realizirano je i uređenje potkrovlja zgrade dječjeg vrtića, gdje je uređen prostor za stariju mješovitu skupinu, a u njihovu prostoru u prizemlju bit će mjesta za novu, jasličku skupinu djece, njih 15.

U prizemlju vrtića ugrađena je i protupožarna stijena, postavljeni su videonadzor i rasvjetna tijela, oličene su prostorije u potkrovlju i cijelom prizemlju. Nabavljena je oprema i završetak svih radova predviđen je za lipanj, a s novom pedagoškom godinom, od 1. rujna, počinje rad jaslička skupina. Vrtić će tako imati mjesta za 59 djece.

Ovoga je mjeseca Općina potpisala ugovor s Gradom Osijekom o nastavku zajedničke borbe protiv komaraca.

- Proteklih godinu dana to je doista bilo pozitivno iskustvo jer potpisivanjem ugovora između Grada Osijeka i općina Bilje, Darda, Erdut i nas došlo je do udruživanja sredstava za borbu protiv komaraca. Rezultati su bili mnogo bolji nego prethodnih godina kada smo samostalno pristupali tom poslu, pa iako smo i tada koristili isti financijski iznos, sada je efekt bio puno vidljiviji. Nakon aviotretiranja na cijelom području od Erduta do Petrijevaca, mi smo ili isti ili drugi dan radili tretiranje sa zemlje u ostatku općine, a sve prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Na osnovi toga i ove smo godine obnovili ugovor te u našem proračunu još malo podebljali sredstva za tu namjenu, no to ne znači da ona moraju biti i utrošena u cijelosti - kaže Zelić.

Od prošlog ljeta otvoren je Trg sv. Petra u centru Petrijevaca, koji je svojim sredstvima uredila Općina; isti dan nakon misnog slavlja koje je predvodio pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić posvećen je kip sv. Petra, zaštitnika župe, koji je postavila Župa Petrijevci ispred crkve sv. Petra apostola. Nakon posvete kipa pomoćni je biskup kađenjem počastio obnovljenu "Kalvariju", tri križa podignuta uz župnu crkvu 1795. godine, a sada obnovljena.

Sredinom prošle godine počela je izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za područje općina Petrijevci i Bizovac te prigradsko naselje grada Valpova, Ladimirevce. Vrijednost je uređaja šest milijuna eura, radovi će završiti tijekom ove godine nakon čega će početi priključivanje stambenih i gospodarskih objekata na sustav odvodnje.

U kolovozu je održana završna konferencija projekta "Zaželi" – programa zapošljavanja žena, faza III. Korisnik projekta bila je Općina Petrijevci, a partneri na projektu bili su LAG Karašica, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Valpovo. Projekt je bio vrijedan 127.579 eura, zaposleno je 20 žena koje su osigurale podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

- Svrha je projekta bila ublažiti posljedice nezaposlenosti i pridonijeti smanjenju rizika od siromaštva za 20 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja te potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 120 krajnjih korisnika s područja naše općine - kaže naš sugovornik.

Nastavljeno je i sufinanciranje prijevoza učenika s područja općine za Valpovo i Osijek, a studentima je uplaćivano po 55 eura na njihov zahtjev uz predočenje potvrde o redovitom upisu na fakultet. I dalje je aktivna financijska potpora roditeljima za novorođenu djecu - za prvo dijete 530, za drugo 930, a za treće i svako sljedeće dijete 1325 eura.

S Osječko-baranjskom županijom nastavila se suradnja u provedbi projekta "Stambeni kredit u funkciji poticanja gospodarstva". Općina Petrijevci uključila se u taj projekt Županije kako bi još jednom mjerom pomogla svojim mještanima u rješavanju stambenog problema.

Sve to moguće je jer Općina ima stabilan proračun, koji se kreće između 1 i 1,1 milijuna eura izvornih prihoda.

Za kraj dotičemo se teme gospodarstva jer i tu ima najava.

- Kada govorimo o našoj Gospodarskoj zoni, u prvom dijelu, koji smo radili još 1996. godine, sve su čestice prodane i, osim dvije, sve su izgrađene. No ono što je novo jest da smo na prošloj sjednici Vijeća, u ožujku, imali na dnevnom redu temu o proširenju Gospodarske zone. I to na još nekoliko čestica, na ukupno 6900 četvornih metara. Natječaj za njihov zakup ide do kraja godine. Nakon te odluke prilazi se izradi projektne dokumentacije za plin, vodu, odvodnju i oborinsku odvodnju, dok je cesta već prije izgrađena. Naznaka da idemo u dobrom smjeru tri su pisma namjere zainteresiranih investitora - otkriva zaključno načelnik Zelić.

Dario Kuštro
PRIJATELJSTVO S HERCEGSZANTOM
Načelnik Ivo Zelić podsjetit će kako je 17. lipnja prošle godine potpisao, u Hercegszantu, sporazum o uspostavljanju prijateljske suradnje s tom mađarskom općinom.

- Sporazumom prijateljske općine daju naglasak na uspostavljanje i produbljivanje suradnje udruga i civilnih organizacija koje se bave kulturom, sportom, na izgradnju crkvenih i školskih odnosa, te omogućavanju međusobnog upoznavanja stanovnika, kao i suradnju u razvoju turizma i gospodarstva - kaže Zelić.

ČETIRI DOBITNIKA JAVNOG PRIZNANJA - PLAKETE GRB OPĆINE PETRIJEVCI
Na večerašnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijelit će se javna priznanja Općine Petrijevci zaslužnim pojedinicima i udrugama. Plaketa Grb Općine Petrijevci, koja se dodjeljuje za osobita postignuća u ukupnom životu općine, bit će uručena četirima dobitnicima - dobit će ju dva kolektiva i dva pojedinca. Primit će ju Šahovski klub Petrijevci kao jedan od najuspješnijih sportskih klubova na području općine. Plaketa će se dodijeliti i Tomislavu Maltaru za iznimna ostvarenja i doprinos razvoju vatrogastva na području općine te Renati Štajnbrikner, koja je javno priznanje zaslužila za doprinos razvoju kulturnog i sveobuhvatnog društvenog života u općini. Naposljetku, među dobitnicima je i Hrvatski radio Valpovština za medijsko djelovanje, profesionalno izvještavanje javnosti te značajan doprinos promicanju javnog ugleda Općine Petrijevci.

Možda ste propustili...

GRAD NAŠICE POZIVA SVE ZAINTERESIRANE

Predložite program za Dan grada

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike