Crna kronika
NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut
Objavljeno 17. travnja, 2024.

Vezani članci

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

Nakon što je potpuno ugašen veliki požar koji je poharao halu Hrvatskih željeznica u Osijeku, policija je, uz inspektora zaštite od požara, na mjestu događaja obavila očevid. "Očevidom je isključen tehnički uzrok nastanka požara. Kriminalističko istraživanje je u tijeku", doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Tehnički uzrok izbijanja požar od početka nije bio vjerojatan jer je hala godinama bila izvan funkcije i u njoj nije bilo struje. Prema dostupnim informacijama stanari objekata koji se nalaze u blizini opožarene hale godinama su ondje viđali osobe koje su se okupljale u objektu. Vjeruje se da su navedene osobe ranije poskidale neke metalne dijelove s restaurirane lokomotive, zbog čega je i prije požara trebala novu obnovu. Zbog nastale situacije izazvane požarom HŽ Infrastruktura uputila je poziv Konzervatorskom odjelu u Osijeku za izlazak na teren da bi se utvrdilo u kakvom je stanju lokomotiva sada.

Inače, opožarena zgrada nalazi se u krugu željezničke infrastrukture koja se proteže od Željezničkog kolodvora Osijek pa sve do Trpimirove ulice. Prema svemu sudeći, osobe koje su izazvale ovaj požar do napuštene hale u kojoj se nalazila restaurirana stara lokomoriva - parnjača došle su preko nadvožnjaka iznad Trpimirove ulice. Kako u hali ima još uvijek puno ulja i drugih zapaljivih dijelova, nakon izbijanja vatre požar se brzo proširio po unutrašnjosti, uključujući i parnu lokomotivu.

Podsjetimo, požar je izbio u ponedjeljak oko 3 sata, a 30 vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom do poslije 5 sati ujutro. Osječki su profesionalni vatrogasci dojavu o požaru dobili u 3.38 od dežurnog djelatnika Hrvatskih željeznica. Dojava je bila da gori hala za remont lokomotiva. O požaru se oglasio Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka, umirujući građane ističući kako nitko nije stradao u požaru niti je bilo znatnijeg izdimljavanja, tako da nije došlo ni do ugroze stanovništva iako se objekt nalazi u neposrednoj blizini najmnogoljudnijeg osječkog naselja - Sjenjaka. U požaru je dodatno stradala stara parna lokomotiva, od milja nazvana Crna dama, koja se nalazila u hali i koja je restaurirana prije više od 20 godina i trebala je biti postavljena kod željezničkog kolodvora. Prije požara lokomotiva je devastirana skidanjem metalnih dijelova, a u požaru je stradala boja na lokomotivi te neki dijelovi od užarenih predmeta koji su padali s krova. Tek se treba utvrditi kolika je šteta na parnjači, odnosno koliko sredstava treba izdvojiti za novu restauraciju. S.Lacić
Možda ste propustili...

NAKON ISTRAGE ŽUPANIJSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

Optuženi za subvencijsku prijevaru

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

Najčitanije iz rubrike