Kultura
U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a
Objavljeno 17. travnja, 2024.
U vinkovačkom Art Clubu u nastavku uspješnog i događanjima bogatog Art tjedna postavljena je izložba slika prigodno naslovljena "25 godina s vama" Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci, kojom to društvo obilježava prvu četvrtinu stoljeća postojanja. Ovom je prigodom 25 autora, svi članovi HDLU-a Vinkovci, izložilo 25 radova u tehnikama ulje na platnu, ulje na staklu, akrilik, suhi pastel, grafika, crtež, kombinirana tehnika i reljef u drvu.

Najsvečaniji dio večeri pripao je Katarini Vučić, pročelnici UO-a za investicije, fondove Europske unije i imovinu Grada Vinkovaca, koja je u ime vinkovačkog gradonačelnika zahvalila na radu i djelovanju HDLU-a Vinkovci i dodala kako umjetnici iz HDLU-a uvijek mogu računati na potporu Grada Vinkovaca i vjeruje da će u Galeriji umjetnosti koja je u obnovi prilikom otvorenja biti izloženi radovi članova HDLU-a Vinkovci. Uz poruku kako je rad HDLU-a Vinkovci priznat i vidljiv u kulturi našega grada proglasila je izložbu otvorenom.

Voditelj večeri Krešo Marić istaknuo je kako ovih 25 izloženih djela odražava 25 različitih karaktera umjetnika, po jedno djelo za svaku od 25 godina, koliko postoji udruga koja djeluje u Vinkovcima još od 1999 godine. Umjetnici iz Vinkovaca, Otoka, Županje, Vukovara, Nuštra, Bogdanovaca, Rokovaca samo su dio članova HDLU-a Vinkovci koji pokriva cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju, a svoju brojnost pokazali su i primanjem tijekom slavljeničke večeri u članstvo Gordane Hasel pod rednim brojem članske iskaznice 59. Uz 59 članova Društvo likovnjaka ima i pridruženih 20 inozemnih članova.

Potpredsjednik HDLU-a Vinkovci Marko Lončar podsjetio je kako je sve manifestacije koje su napravili u 25 godina postojanja teško nabrojiti jer udruga godišnje u prosjeku organizira od dva do osam događaja te je nabrajao samo neke, od izložbi i likovnih kolonija u Vinkovcima, Otoku, Nuštru, Privlaci, Tordincima, Drenovcima, Puli, Szigetvaru, Pečuhu itd. Lončar je spomenuo i humanitarni rad te da je, radom svakog člana posebno i zajedničkim nastupom u ovih 25 godina, vinkovački HDLU vjerojatno među sličnim udrugama u Hrvatskoj s najsnažnijim humanitarnim djelovanjem te istaknuo donaciju 62 umjetnička djela od 57 autora iz tri županije veleposlaniku Ukrajine u RH Vasilju Kiriliču i ukrajinskom narodu za opremanje slikama nekoliko škola i jedne institucije u Ukrajini, a sve u sklopu akcije koja se održala 2022. godine pod nazivom "Kultura Kulturi"- HDLU Vinkovci za Ukrajinu.

Duet na gitarama "Edel i Žan" izvodio je instrumentalne skladbe autora Ivana Lončara – Žana, jednog od izlagača na jubilarnoj izložbi, te upotpunio ovaj likovni događaj glazbom. M. Flego
Marko Lončar potpredsjednik HDLU-a Vinkovci

SPOJ POGLEDA

- Uz sve događaje i humanitarni rad uvijek smo imali i imamo potporu našega Grada Vinkovaca i gradonačelnika Ivana Bosančića, koji prati i cijeni ono što radimo za promociju Grada Vinkovaca. Spoj kista, boje, ideje, izvedbe i ljepote, osjećaj onoga tko je stvarao spojen s osobom koja promatra i taj spoj pogleda je trenutak koji se zove umjetnost – rekao je Marko Lončar dodajući kako im je želja napraviti izložbe da svaki član društva bude zastupljen na jednoj velikoj izložbi, ali im za to nedostaje prostora, no i za to imaju rješenje - izložba na otvorenom koju planiraju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike