Kultura
2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Okupilo se više od stotinu sudionika - 73 natjecatelja uz nastavnike i profesore
Na 2. Međunarodnom natjecanju "Damir Sekošan" za mlade klaviriste u organizaciji Glazbene škole Franje Kuhača međunarodni su žiri činili izvanredni gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske. Profesorica klavira na Muzičkom konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu Teresa Trevisan, profesor na Muzičkoj akademiji Zagreb Vladimir Babin i predsjednik Svjetske udruge učitelja klavira Dorian Leljak nakon tri dana natjecanja i vijećanja proglasili su pobjednike svih šest kategorija. U sklopu programa provedena je izložba "Čudesni svjetovi od stakla, papira i fotografija" umjetnice Zrinke Ivančić Cikojević, kao i radionica "Emocije i što s njima" profesorice psihologije Lee Buljević.

Trud i strast


- Teško mi se izraziti zbog tuge u povodu našeg rastanka. Veoma sam dirnut količinom pijanističkih talenata i odnosima među djelatnicima škole. Dosta sam uključen u organizaciju različitih glazbenih događaja i znam koliko je to teško, rijetko kada se vidi kombinacija profesionalnog i ljudskog. Ovo natjecanje je upravo to, najljepša srčana kombinacija. Svi ste jako požrtvovni, učenici su zajedno s profesorima pokazali zavidan trud i strast prema glazbi. Nemoguće je odabrati najbolju kategoriju - istaknuo je Dorian Leljak.

Vladimir Babin zahvalio je svim organizatorima, natjecateljima i njihovim roditeljima, čija je uloga u obrazovanju djece, kaže, nemjerljiva.

- Ovo je prvo internacionalno natjecanje posvećeno Sekošanu, očekujem da će za dvije godine biti i prvo interkontinentalno, a zatim možda i intergalaktičko. Priča se očito širi, drago mi je što smo podignuli letvicu na vrlo visok nivo. Sudjelujem u brojnim ocjenjivačkim sudovima diljem Hrvatske i moram priznati da su ovogodišnji natjecatelji zaista visokokvalitetni. Laka srca ćemo se ponovno vratiti - rekao je Babin.

Ukupno, natjecanje je okupilo više od stotinu sudionika - 73 natjecatelja iz cijele Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, uz nastavnike i profesore. Koncipirano je u šest kategorija prema dobi, prvu čine natjecatelji iz prvog razreda osnovne škole, a šestu čine četvrti razredi srednje škole.

Zavidni rezultati


Učenici Glazbene škole Franje Kuhača postigli su doista zavidne rezultate. U prvoj kategoriji prvu nagradu s najvećim brojem bodova osvojio je Marko Maslać, zatim Lana Bradarić i Roko Bezik. Prvu nagradu druge kategorije osvojila je Nela Batistuta uz mentoricu Goranku Šenk i Nia Marušić Špernoga, a druga nagrada pripala je Alainu Romsteinu. U trećoj kategoriji prvu nagradu i najviše bodova osvojio je Karlo Ljubojević, trećeplasirana je Ana Sušac, a Vedran Macelaru dobio je drugu nagradu, kao i Jakov Vekić. Prva nagrada četvrte kategorije pripala je Gabrielu Šubariću s punih 100 bodova, a zatim i Tomislavu Šubariću s 97,67 bodova. Drugu nagradu osvojili su Adrian Šubarić i Marko Funarić, a treću je dobio Marko Balentić. U petoj kategoriji prvu nagradu odnijeli su Dorian Baban i Jakov Klasan, drugu Tin Mijatov, a treću Nora Gašparović. Prvu nagradu šeste kategorije osvojila je Lucija Pejić, a drugu Iskra Kujundžić.

Pijanist i profesor Sekošan zaslužan je što je u Osijeku 1976. pokrenut rad Područnog odsjeka studija klavira Muzičke akademije Zagreb. U idućim desetljećima odgojio je brojne vrsne pijaniste i pedagoge koji su širili korijene hrvatske klavirske pedagogije u zemlji i inozemstvu. Glazbena škola Franje Kuhača Osijek ponosno je pokrenula projekt "100 godina klavira u Osijeku – Natjecanje ‘Damir Sekošan‘ za mlade klaviriste" u duhu tradicije klavirskog odjela.

- Ovakva su natjecanja i više nego potrebna Osijeku jer su nužan dio oblikovanja mladog čovjeka i umjetnika, to je trening za ono što ih čeka u budućem obrazovanju. Izrazito ahvaljujem svom timu na postavljanju tako visoko letvice u organizaciji, klavirskom odjelu, koji se zauzeo za našu djecu, i svim sudionicima natjecanja, koji su zauvijek ostavili svoj trag u našoj Slavoniji - rekla je Sunčana Bašić, ravnateljica Glazbene škole Franje Kuhača.

Elena LUKIĆ
Djeca su najneiskvarenija stvorenja
 
Profesorica klavira Goranka Šenk istaknula je kako je priprema natjecanja kao što je Međunarodno natjecanje “Damir Sekošan” za mlade klaviriste višemjesečna.

- Programe planiramo već prethodno ljeto, radimo s djecom cijele godine i onda biramo najbolje s kojima bismo mogli ići na natjecanje. To je velik rad i trud, jako sam sretna zbog postignutih rezultata svojih i općenito svih učenika našeg klavirskog odjela. Djeca su najneiskvarenija stvorenja, ona su iskrena u muziciranju - kako osjećaju tako i sviraju. Razlike u bodovima postoje jer neki ipak lakše prenose taj osjećaj u sviranje, no svako dijete bi se trebalo baviti glazbom ili bar imati tu mogućnost, jer ipak na mladima ostaje svijet - kazala je profesorica Goranka Šenk.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

Najčitanije iz rubrike