Autoglas
STRATEGIJA ZA NOVE GENERACIJE MODELA

Lexus potpuno spreman za električnu budućnost
Objavljeno 27. veljače, 2024.
Lexus nastavlja širiti svoju ponudu proizvoda s potpuno novim luksuznim monovolumenom LM i kompaktnim crossoverom LBX

Lexus je odredio svoju strategiju za novu generaciju potpuno električnih vozila, primjenjujući načela dizajna i nove tehnologije koje će promijeniti budućnost automobila. Prema riječima Pascala Rucha, potpredsjednika Lexus Europe i Value chain, Lexus je tehnološki pionir još od osnutka 1989. godine. "Kada je riječ o elektrifikaciji, ponovno ćemo pomicati granice u svijetu premium automobila. Razvit ćemo novu modularnu strukturu vozila i nove generacije baterija, ne samo kako bismo poboljšali performanse naših BEV modela nego i, što je možda najvažnije, kako bismo ponovno osmislili užitak u vožnji. Također će doći do revolucije u softveru, što će nam omogućiti da dizajniramo vozila s najvišim stupnjem personalizacije, čineći luksuz istinski osobnim za svakog našeg kupca",



LF-ZC i LF-ZL


Sljedeća generacija Lexus BEV modela iskoristit će mogućnosti smanjenja veličine i težine u strukturnim dijelovima kako bi ponudila svestranije pakiranje. LF-ZL i LF-ZC koncepti signaliziraju buduće promišljanje Lexus modela.

LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst) nova je Lexusova serijska limuzina, čije je predstavljanje zakazano za 2026. Iskorištava prednosti Lexusova iskustva elektrifikacije, s elegantnim proporcijama, niskim težištem, prostranom kabinom i dizajnom koji spaja funkcionalnost s ugodnom estetikom. LF-ZL (Lexus Future Zero-emission Luxury) studija je vodećeg električnog SUV modela na baterije, koji omogućuje besprijekornu vezu između ljudi, mobilnosti i društva. Upotreba bambusa kao prepoznatljivog materijala u kabini upućuje na japansku tradiciju, ali odražava i održivi pristup – industrijska upotreba ove brzorastuće biljke ključna je za sprječavanje prekomjernog rasta i zaštitu prirode.

Potpuno digitalni inteligentni kokpit vozaču pruža brzi pristup kontrolama u impresivnom okruženju. Operativne kontrole kao što su mjenjači, sustavi sigurnosti i pomoći vozaču (ADAS) i odabir načina vožnje nalaze se na lijevoj ploči, au praktične značajke kao što su audio, telefon, kontrola klimatizacije i AI funkcije grupirane su na desnoj strani. Koncepti su također opremljeni digitalnim osvrtnim zrcalima i bočnim zrcalima te ultraširokim zaslonom na suvozačevoj strani za pristup aplikacijama za zabavu i mobilnost.

Lexusov novi operativni sustav Arene otvorit će nove mogućnosti zabave i povezivanja. Koristeći UI (umjetnu inteligenciju), sustav za prepoznavanje glasa omogućit će brz odgovor na naredbe i moći će davati personalizirane, fleksibilne prijedloge – usporedivo s osobnim asistentom pri ruci. Sustav će čak moći naučiti vozačeve rutine i preferirane aplikacije i funkcije te ih aktivirati automatski, bez potrebe da ih se od njega traži.

Nove tehnologije


U bliskoj budućnosti, do 2026., Lexus će nastaviti sa svojim multitehnološkim pristupom elektrifikaciji, temeljenim na tri vrste vozila: modeli koji nude više opcija pogona, kao što su UX, NX i RX SUV-ovi; BEV modeli koji koriste Lexusovu trenutnu globalnu arhitektonsku platformu, kao što je RZ; i BEV modeli konstruirani korištenjem gigacastinga na platformi sljedeće generacije, kao što je budući model temeljen na konceptu LF-ZC.

Lexus će biti prvi proizvođač koji je usvojio nove baterijske tehnologije, uključujući novu litij-ionsku bateriju visokih performansi za koju se očekuje da će omogućiti vrijeme punjenja od 10 do 80 % kapaciteta za oko 20 minuta i domet vožnje od oko 800 km (WLTP ciklus). Također će biti dostupna i jeftinija baterija, što će kupcima povećati mogućnost odabira. U proljeće 2024. asortiman RZ modela proširit će se na novu verziju s pogonom na prednje kotače. Poslije će prvi put biti ponuđena opcija One Motion Grip steer-by-wire.

Milan Bugarić
OČEKUJE SE ZNATAN RAST PRODAJE
Očekuje se da će se zamah nastaviti u 2024., gurajući tvrtku prema njenim budućim ambicijama šesteroznamenkaste prodaje u Europi. Lexus je predstavio dva potpuno nova modela koji vode marku u nove tržišne segmente: novi vodeći monovolumen LM “Luxury Mover” i LBX, prvi mali urbani crossover ove tvrtke. LM podiže udobnost putnika na neviđenu razinu, dok LBX dovodi u pitanje uspostavljenu hijerarhiju luksuznih automobila, dokazujući da se značajke prestiža, kvaliteta i iskustvo vožnje mogu isporučiti u paketu malog automobila.

Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X