Regija
GLAZBENIK I VELIKI HUMANIST

Tihomir Dumančić 900 je
puta odijevao nošnju i
vatrogasnu "uniformu"
Objavljeno 17. veljače, 2024.
Svira brač u tri KUD-a i tenor u Gradskoj limenoj glazbi, daruje krv i vodi veterane stolnog tenisa
DONJI MIHOLJACVeć desetljećima Tihomira Dumančića (62) iz Donjeg Miholjca po cijeloj Miholjštini možete vidjeti s bračom, berdom i tenorom u rukama, na pozornicama ili mimohodima.Voditelj je tamburaških sekcija u tri KUD-a i zamjenik dirigenta u Gradskoj limenoj glazbi. Vodio je tamburaške sekcije KUD-ova u Svetom Đurđu, Marijancima, Bocanjevcima, Podravskoj Moslavini i Šljivoševcima. Danas vodi tamburaše KUD-u Đeram Viljevo i KUD-a "Sveta Ana" Radikovci, a svira i u KUD-u "Matija Gubec" Donji Miholjac.

- Na probama i nastupima proveo sam 23.000 sati, a oko 500 puta sam oblačio narodnu nošnju. Uniformu limene glazbe, vatrogasnu uniformu i kombinezon oblačio samo oko 400 puta. Otpratio sam oko 350 sahrana, 300 svatova, a proba je bilo između 3000 i 4000 - izračunao je Dumančić.

Iako mu je primarni instrument brač, Tihomir svira i berdu. Nekada je svirao i harmoniku te kratko vrijeme radio i kao nastavnik u Osnovnoj glazbenoj školi u Donjem Miholjcu. Svirao je i klarinet. U svijet glazbe ušao je u osnovnoj školi.

- Sve je krenulo u četvrtom razredu, kada me otac upisao u glazbenu školu, smjer harmonika, a onda sam počeo svirati i tamburu. U šestom razredu krenuo sam i u limenu glazbu koja je bila pri DVD-u. Svidio mi se tenor i od tada sviram taj instrument. Naš školski tamburaški orkestar, sjećam se, nastupio je na muzičkoj smotri omladine i osvojili smo treće mjesto. Upisao sam i Srednju glazbenu školu u Osijeku, klarinet, ali nakon dvije godine, zbog nedostatka novčanih sredstava i nemogućnosti redovitog pohađanja, ispisao sam se - prisjetio se Tihomir.

Nakon povratka iz JNA osam godina svirao je u grupi San, s kojom je odradio, kaže, oko 300 zabava i svatova, ali i zaradio novaca.

- Novca je bilo tada k‘o blata. Kuću sam sagradio od svirke i kredita koje sam mogao podići. Bila su to lijepa vremena - kaže.

Sjetio se da je i osamdesetih godina prošlog stoljeća tamburaški orkestar KUD-a "Matija Gubec" Donji Miholjac 13 puta nastupio s Verom Svobodom, a mali tamburaški sastav jednom je pratio Krunoslava Kiću Slabinca.

- Volim sviranje i glazba je moj život. Ne znaš što donosi sutra, ali dokle god ću moći, svirat ću - poručuje Tihomir, koji posljednjih 18 godina radi kao informatički referent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Na pitanje kako usklađuje obiteljske, poslovne i društvene obveze, odgovara:

- Ponekad je teško. Što dalje, sve više mi je muka, ali teško da ću to moći ostaviti preko noći. Obitelj najviše strada, ali supruga i dvije kćerke imaju dosta razumijevanja i strpljenja. Iako mi mlađa kćerka zna reći da nešto moram otkantati.

Osim što je vrstan glazbenik, Tihomir Dumančić je veliki humanist. U DVD-u Donji Miholjac nagrađen je za hrabrost i požrtvovnost na intervencijama. Kao operativac bio je na 150 požarnih intervencija, a danas je vatrogasni časnik.

Također, Dumančić je višestruki darivatelj krvi. Do sada je krv dao 101 put te je prošle godine dobio Povelju humanosti Osječko-baranjske županije. A dobitnik je i Pečata grada Donjeg Miholjca za doprinos razvoju kulturnog, športskog i ukupnog društvenog života grada.

Uza sve obveze, nađe vremena za opuštanje u gljivarenju, šetnji šumom i kupanju na Dravi.

- Obožavam se kupati u proljeće, jesen i zimu. Hladna voda je eliksir zdravlja - zaključuje za kraj.

Snježana Fridl
Stolni tenis pomaže radu mozga
Glazbenik i humanist aktivan je i u sportskom životu. Posljednjih osam godina vodi veterane stolnog tenisa. Dva puta tjedno igraju stolni tenis u školskoj dvorani. ‘‘Ima ih 11, a njih 9 ima 630 godina. Najstariji ima 82 godine. Svi su oni nekada aktivno igrali stolni tenis i bili dobri igrači‘‘, kaže Dumančić i dodaje kako igranje stolnog tenisa dokazano pomaže zdravlju i funkcionalnosti moždanih stanica.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje