Regija
PBZ BANKOMATI VIŠE KAO “UKRAS”

Belomanastirci do gotovine uz proviziju
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Za punjenje novca i održavanje bankomata zadužena je FinaGS, no ona ih može puniti tek kada dobije nalog banke
BELI MANASTIR - Već nekoliko dana bankomati PBZ-a u Belom Manastiru služe više za ukras nego za ono za što su namijenjeni - podizanje gotovine.

Češće su prazni nego što su puni, što dovodi do nezadovoljstva belomanastirskih PBZ-ovih klijenata. U jedinom baranjskom gradu donedavno su bila tri bankomata, među kojima i onaj koji je bio namijenjen i za uplate. Upravo taj bankomat sada je samo stvar prošlosti, budući da je početkom godine PBZ-ova belomanastirska poslovnica zatvorila svoja na vrata na mjestu gdje je bila desetljećima, a u tijeku je uređenje njihovih novih prostora u Ljepotici. Ostala su, dakle, samo dva bankomata, oba na ulazu u Konzum. No, jedan od njih već dva-tri dana uopće ne radi, dok drugi pokazuje ‘‘znakove života‘‘, ali često u njemu nema novca.

- Nedavno sam bila ovdje, a bankomat mi je, nakon što sam stavila karticu i izabrala transakciju, ‘‘odgovorio‘‘ kako ne može obaviti isplatu - priča starija Belomanastirka, navodeći kako se uplašila da nema novca na računu, premda od posljednje mirovine nije digla ni centa. Sreća u nesreći je, dodaje, što je srela prijateljicu koja joj se požalila na isti problem, pa su obje zaključile da u bankomatu nema novca. Bankomati su, naime, koncipirani tako da upozorenje ‘‘Ispričavamo se, bankomat trenutačno nije u mogućnosti obaviti isplatu‘‘ ispisuju na ekranu tek nakon što umetnete karticu, ukucate PIN, izaberete iznos potreban za isplatu i odlučite se hoćete li potvrdu o transakciji ili ne. Sličnih primjera čuli smo još.

- Jutros sam bezuspješno pokušavao doći do vlastitog novca. Kasnije sam čuo da je bankomat proradio, vratio sam se, ali sam zatekao poprilično dugačak red. Odlučio sam da ću ponovno navratiti nakon posla, što sam i učinio. Reda nije bilo, ali ni novca u bankomatu - žali se Belomanastirac. I nije jedini. Premda je kartično plaćanje sve popularnije, velikom broju ljudi još je uvijek draže plaćati gotovinom i, umjesto u banci, novac čuvati kod kuće. Osim toga, bar u Belom Manastiru, većina kafića kartice ne prima, kao ni dio pekarnica, obrtnika… I stoga su bankomati prijeko potrebni. Posebice stoga što je jedina baranjska PBZ-ova poslovnica, ona u Belom Manastiru, 10. siječnja ove godine zatvorena, a sukladno najavi poslanoj klijentima, početak rada na novoj lokaciji predviđen je u drugoj polovini veljače. Oni kojima je gotovina nužna, a bankomati ne rade, preostaje otići na neki od bankomata drugih banaka, podignuti novac i platiti proviziju.

O sličnim smo problemima već pisali prije otprilike godinu dana. Zbog čega je tome tako, pitali smo tada Odjel za odnose s javnošću PBZ-a, ali do današnjeg dana odgovor nismo dobili. Neslužbeno smo saznali da PBZ s punjenjem bankomata (i njihovim održavanjem) nema gotovo ništa. Taj posao obavlja FinaGS (gotovinski servisi), no njima nalog za punjenje daje upravo PBZ… I FiniGS-u poslali smo upit, međutim, odgovor nismo dobili…

Ivica Getto
Nova poslovnica u drugoj polovini veljače
PBZ je klijente obavijestio kako će poslovanje privremeno biti preseljeno u poslovnice u Osijeku, Valpovu i u Belišću. Privremeno zatvaranje obrazložili su opsežnim radovima na uređenju novog poslovnog prostora na Trgu slobode 32. Početak rada poslovnice na novoj lokaciji predvidjeli su u drugoj polovini veljače, a o točnom datumu sve će pravodobno obavijestiti. Naglasili su kako će na raspolaganju biti dva bankomata. Njihovi klijenti pitaju se zbog čega se na obnovu novih prostora toliko čekalo kada su o tome znali već prilično dugo.

Jedan je bankomat već danima u kvaru, a drugi je češće prazan nego što je pun, žale se građani

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

2

AUTOKLUB PANONIJA DOBIO DONACIJU

Grad Našice dao 5500 eura za nabavu dvaju karting-vozila za djecu

3

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje