TvObzor
“ODMOTANE MUMIJE” NA VIASAT HISTORY

Istražite neke od najvećih misterija starog Egipta
Objavljeno 16. veljače, 2024.
Otkrivamo tajne skrivene iza neoznačenih sarkofaga, neobičnih ukopa, strašno unakaženih mumija i još mnogo toga

Viasat History u veljači na naše TV zaslone donosi novu arheološku seriju “Odmotane mumije” (“Mummies Unwrapped”), koja istražuje neke od najvećih misterija starog Egipta. Otkrivamo nevjerojatne tajne skrivene iza neoznačenih sarkofaga, neobičnih ukopa, strašno unakaženih mumija i još mnogo toga.Stručnjaci pokušavaju pronaći izgubljenu mumiju najveće staroegipatske kraljice - faraonke Hatšepsut. Hatšepsut je izbrisana iz povijesti nakon zagonetne smrti na vrhuncu vladavine. Može li otkriće njezina tijela dati odgovor na pitanja oko njezina ubojstva?

Vodeći egiptolozi traže istinu skrivenu iza šokantnih ostataka 3000 godina stare vrišteće mumije. Njezino očuvano lice zamrznuto je u vječnom vrisku, kao da ju je patnja s ovoga svijeta pratila i u zagrobni život. Tko je bio taj drevni muškarac? I što mu se dogodilo da izgleda poput prizora iz filma strave?

Također doznajemo više o životu i smrti faraona Seqenenre Taa i Ramzesa V. Njegova boginjava mumija izgleda spokojno, unatoč tome što je vladao starim Egiptom u vrijeme njegova raspada. Na njegovu tijelu postoje dokazi o namjerno nanesenim ranama, što upućuje na nasilnu smrt. Ako je to doista istina, tko je bio ubojica? Ili njegovo lice s ožiljcima sugerira da je postao žrtva pošasti?

Saznat ćemo i je li izložak iz muzeja neobičnosti u Niagara Fallsu doista davno izgubljeni faraon iz najpoznatije egipatske dinastije. Skupina vodećih egiptologa i znanstvenika preispituje dokaze da bi otkrili kako je tijelo legendarnog vladara završilo na drugom kraju svijeta. Sada, zahvaljujući slutnji jednog stručnjaka, njegovo tijelo napokon može biti vraćeno u Egipat.

Među egiptolozima koji se pojavljuju u seriji je i dr. Rebecca Bradshaw, nagrađivana istraživačica i televizijska voditeljica koja se bavi sukobima i kulturama na Bliskom istoku i u Africi. O njezinu su radu, među ostalima, izvještavali BBC, Al Jazeera, PBS i Channel 5. Tu su i prof. Salima Ikram, pakistanska profesorica egiptologije na Američkom sveučilištu u Kairu, sudionica mnogih egipatskih arheoloških projekata i autorica nekoliko knjiga o egipatskoj arheologiji; publicist i televizijski voditelj, dr. Chris Naunton, stručnjak za djelo Flindersa Petrieja, “oca egipatske arheologije”; te dr. Bob Bianchi, američki publicist, predavač i televizijski voditelj te član Međunarodne udruge egiptologa.

Dokumentarnu seriju “Odmotane mumije” premijerno pogledajte na programu Viasat History u utorak, 20. veljače, u 21 sat. D. Miklić
Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

2

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

3

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav