TvObzor
UBOGA STVORENJA

Bellino putovanje na kojemu otkriva svijet, ali i samu sebe
Objavljeno 9. veljače, 2024.

Film "Uboga stvorenja" premijerno je prikazan na 80. Mostri, gdje je osvojio Zlatnoga lava. Dobio je i dva Zlatna globusa, a ima i po 11 nominacija i za nagradu BAFTA i za Oscara, uključujući one za najbolji film, režiju, montažu, kameru, originalnu glazbu, adaptirani scenarij te glavnu žensku i sporednu mušku ulogu.Sve će to mnoge filmofile nagnati da pogledaju ovaj film redatelja Yorgosa Lanthimosa, bez obzira na to što mislili o njegovu dosadašnjem opusu. Meni je ovo bio prvi susret s njegovim radom, a nisam ni pročitala književni predložak ovog filma, priču škotskog pisca Alasdaira Graya iz 1992. Očekivala sam sjajnu glumu Emme Stone, Marka Ruffala i Willema Dafoea, a to sam i dobila. Uz to, zadivila me scenografija te kostimi i šminka, koji su doista dojmljivi jer riječ je o steampunk žanru u punom sjaju.

Priča je to o Belli Baxter (Stone) koju je nakon njezine smrti oživio znanstvenik Godwin Baxter-God (Dafoe), koji ju drži pod konstantnim nadzorom, daleko od očiju javnosti. Bella (kojoj je presađen mozak, recimo to tako - puno mlađe osobe) ograničenih je mentalnih i fizičkih sposobnosti, ali jako je željna otkrivanja svijeta. Kako bi pratio njezin razvoj, God upošljava studenta medicine Maxa (Ramy Youssef), za kojeg misli da je najbolji odabir za Bellu, pa ga nagovara i na zaruke. No kad Emma slučajno upozna odvjetnika Wedderburna (Mark Ruffalo), ona, na Godov užas, odluči otići van, u svijet i otkriti ga na svoj način...

Ono što slijedi je samo za punoljetnu publiku, jer Bella ubrzo shvati da joj se jako sviđa seks, kojega ima u izobilju u ovom filmu. Ona paralelno sazrijeva i mentalno te doživljava transformaciju, kao i svi likovi oko nje. S Wedderburnom putuje po svijetu, a lokacije su metafore za stupnjeve njezina odrastanja. Teško je objasniti sve teze koje obrađuje ovaj film, no većina njih kreće od premise da su ljudi naslovna uboga stvorenja, a filozofija samo pokušaj negiranja činjenice da su zvijeri. Zanimljiv, ali predugačak film, koji nije za svakoga.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

2

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

3

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav