Autoglas
NOVE ULOGE

Kineske tvrtke mijenjaju iz temelja tržište e-automobila
Objavljeno 23. siječnja, 2024.
Pokretači su Huawei i Xiaomi, koji su s mobitela prešli u autoindustriju

Kineske tehnološke tvrtke mogle bi u idućim godinama iz temelja promijeniti tržište električnih automobila, smatra njemački stručnjak, zaključujući da su se uloge u automobilskoj industriji promijenile. "Čini se da svjedočimo najvećoj transformaciji automobilske industrije u povijesti", rekao je Ferdinand Dudenhoeffer u istraživanju o Kini.Pokretači su promjena tvrtke poput Huaweija i Xiaomija, koje su u početku u inozemstvu došle na glas kao proizvođači mobitela. Sada te tehnološke tvrtke razvijaju vozila s proizvođačima automobila i proizvode softver ključan za pametne automobile, rekao je Dudenhoeffer, izdvojivši primjer Xiaomijeve limuzine SU7 i brenda e-automobila Avatr, koji je Huawei razvio s proizvođačem baterija CATL i drugim tvrtkama.

- Xiaomi ne proizvodi model SU7 sam, nego ga sastavlja kineski proizvođač automobila BAIC - primijetio je Dudenhoeffer. Huawei pak isporučuje svoj operativni sustav Harmony i tako pokreće glasovnu kontrolu u automobilima Avatr. Njemački stručnjak očekuje promjenu uloga u automobilskoj industriji, rekavši kako većina automobilskih tvrtki trenutno samo sklapa automobile i igra ulogu dobavljača tehnoloških divova, a ne obrnuto. Tehnološke tvrtke osiguravaju ekosustav i softver za automobile, rekao je. "Savijanje metala postalo je dosadno."

Kina je najvažnije i vrlo konkurentno svjetsko tržište za električne automobile. Kineski BYD i američki Tesla vode mrtvu utrku za kupce. Njemački proizvođači automobila najvažniji su pak u Europi, ali ne uspijevaju pratiti korak. U četvrtom tromjesečju 2023. BYD je prvi put pretekao Teslu po prodaji električnih vozila, a za otprilike deset godina istisnut će japansku Toyotu s pozicije najvećeg proizvođača automobila u svijetu, prognozira Dudenhoeffer.

A da Kinezi misle ozbiljno, iščitava se iz priopćenja proizvođača automobila SAIC Motor, da će u tri godine nabaviti još 14 brodova kako bi potaknuli prodaju na inozemnim tržištima. Anji Logistics u vlasništvu SAIC-a trenutno na raspolaganju ima 31 brod, a uz SAIC-ova vozila isporučuje i ona drugih kineskih proizvođača, uključujući Dongfeng, Yutong Bus i Great Wall Motor, u jugoistočnu Aziju, Meksiko, Južnu Ameriku i Europu.

Milan Bugarić
SAIC PRODAO 1,2 MILIJUNA VOZILA
SAIC je lani na inozemnim tržištima prodao 1,2 milijuna vozila, a u 2024. planira povećati prodaju na 1,35 milijuna vozila. U 2025. kompanija namjerava stranim kupcima prodati 1,5 milijuna vozila, a plasirat će i dvije premium marke, IM Motors i Rising Auto. Kinezi naručuju brodove kako bi riješili problem većih troškova isporuke na strana tržišta.

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce