TvObzor
“OTKOS/ORKAN/PAPUK - PROPAST PROJEKTA VELIKE SRBIJE”

Veličanstvene, prve pobjede u Domovinskom ratu
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Prvu epizodu novog serijala autora Miljenka Manjkasa možete pogledati u subotu, 2. prosinca, u 13.05 na HTV1

Dokumentarno-igrani serijal “Otkos/Orkan/Papuk - Propast projekta Velike Srbije” rekonstruira prve tri oslobodilačke operacije Domovinskog rata s kraja 1991. Te operacije godinama su bile pomalo zanemarivane i prešućivane, unatoč iznimnoj povijesnoj važnosti. Što se važnosti tiče, dovoljno je reći da je u tim operacijama oslobođeno gotovo pet puta više okupiranog teritorija nego u Bljesku, a pri tome je poginulo deset puta više branitelja.Upravo su branitelji koji su sudjelovali u tim operacijama uništili snove velikosrpskih ideologa i osvajača o Velikoj Srbiji na granici Virovitica - Karlovac - Karlobag. Zaustavili su proboj agresora prema Virovitici, potisnuli ga na početne položaje i oslobodili velik dio samoproglašene Srpske autonomne oblasti Zapadna Slavonija, odredivši tim prvim pobjedama daljnji tijek Domovinskog rata.

Priča o tim veličanstvenim, prvim pobjedama u Domovinskom ratu, koje su nakon pada Vukovara povratile uvjerenje da Hrvatska može osloboditi svoju zemlju, proteže se kroz sedam epizoda serijala “Otkos/Orkan/Papuk - Propast projekta Velike Srbije” autora Miljenka Manjkasa kojemu je ovo četvrta velika dokumentarno-igrana serija o suvremenoj hrvatskoj povijesti. Prvu epizodu novog serijala možete pogledati u subotu, 2. prosinca, u 13.05 na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).

- Postojale su velike razlike između Domovinskog rata početkom 1991. i prve tri velike operacije, te svega onog što se poslije događalo u Bljesku i Oluji. Dvije su to potpuno različite priče i po broju žrtava kojih je u zapadnoj Slavoniji u operacijama Otkos, Orkan i Papuk bilo oko 400, što je deset puta više nego u Bljesku. Postavlja se stoga pitanje zašto su one ostale zanemarene, a u posljednjem dijelu serijala bavimo se upravo tim pitanjem. Dio njih smatra da je razlog tome što tada Hrvatska vojska nije imala informativne službe budući da je ista ustrojavana munjevitom brzinom. Također, bilo je to razdoblje u kojem nakon provođenja vojnih operacija nitko nije ostajao kako bi ih obrađivao i objašnjavao kontekste jer se nije imalo vremena, dok su kasnije akcije postale i medijski važne. Zbog navedenih razloga morali smo uložiti poprilično truda kako bismo došli do arhivskih snimki; ovo su većinom snimke entuzijasta, kao i branitelja, no tih je materijala bilo jako malo. Kroz neke suradnje uspjeli smo skupiti dio njih, išli smo i od kuće do kuće te pregledavali privatne arhive, dok je dio obrađen igranim scenama - kaže Miljenko Manjkas.

Prva epizoda počinje opisom ratnih okolnosti u Hrvatskoj u jesen 1991., stanjem na bojišnici i nastankom ideje za oslobađanje Bilogore i zapadne Slavonije. Autor se potom vraća godinu-dvije unatrag i donosi prikaz pobune i naoružavanje srpskog stanovništva, kao i formiranje i opremanje hrvatskih obrambenih snaga. Slijedi rekonstrukcija pokušaja preuzimanja policijske postaje u Pakracu te prvih napada srpskih pobunjenika i odbjeglih srpskih policajaca na Pakrac. D. Miklić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: VANA BEARA

Poziv za sudjelovanje na Studio 54 Tributeu priznanje je za moje vokalne sposobnosti

2

NA DOMA TV PREMIJERNO STIŽE KRIMINALISTIČKA SERIJA “NOVAK”

Nikada nije kasno za novi početak

3

SYNTH-POP TRIO NASTUPIT ĆE 30. OŽUJKA U KLUBU OXYGENE

Pocket Palma u sklopu proljetne turneje stiže u Osijek