Osijek
PETERO JE LAUREATA UZ DAN GRADA

Gordani Kralik nagrada za životno djelo, priznanje Hvidri, vatrogascima Radiju Osijek i Zvonku Borbašu
Objavljeno 30. studenog, 2023.

Približava nam se 2. prosinca. Dan je to koji posljednjih 236 godina Osijek obilježava kao svoj - rođendan. Toga su se datuma 1786. godine tri do tada zasebna dijela grada – Donji grad, Tvrđa i Gornji grad, ujedinila u cjelinu koja čini jezgru današnjega Osijeka. U modernoj povijesti Osijeka na taj dan održava se svečana sjendica najvećeg predstavničkog tijela, to je Gradsko vijeće Grada Osijeka, kako bi se, između ostalog, iskazala čast pojedincima i skupinama koji su zaslužili najveća osječka javna priznanja. Poznati su i ovogodišnji laureati, kojima će nagrada biti uručena u ponedjeljak, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.Gordanu Kralik, profesoricu emeritu, predlaže se za dodjelu javnog priznanja Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" za životno djelo, za izuzetna ostvarenja u području znanosti i obrazovanja. Gordana Kralik (Dernik) rođena je 1943. u Kneževu, a tijekom 45 godina rada na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera ostvarila je izvrsne rezultate u znanosti i visokom obrazovanju. Bila je predavačica i dekanica svog matičnog Poljoprivrednog fakuleta, od 1990. do 1997. godine obnašala je dužnost prorektora, a od 1997. do 2013. godine i dužnost rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Vrijedan je njezin doprinos u razvoju i internacionalizaciji Sveučilišta. Angažirala se na modernom ustrojstvu Sveučilišta, kao i na obnovi ratom oštećenih fakulteta i izgradnji kampusa.

Javno priznanje Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" dodijelit će se udruzi HVIDRA Osijek 91 za izuzetan doprinos u području socijalne skrbi i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka za osobit doprinos u području obrane i zaštite.

Javno priznanje Pečat Grada Osijeka dodijelit će se HRT – Radiju Osijek za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenje društvenog života grada Osijeka i Zvonku Borbašu za izniman doprinos u razvoju sporta u Osijeku. D.Kuštro
Najčitanije iz rubrike