Kultura
NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA I U RUKAMA OSJEČANA

Trijumf “Vesele udovice”, priznanja dobili i glumci Kulturnog centra Osijek
Objavljeno 25. studenog, 2023.
"Vesela udovica" HNK u Osijeku je najbolja opereta ili mjuzikl, a najboljima su proglašeni i glumci Kulturnog centra, Vedran Dakić i Mateja Tustanovski

Nagrade hrvatskog glumišta u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, operete ili mjuzikla te baleta dodijeljene su u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, a najboljom dramskom predstavom proglašen je "Don Juan" u režiji Dejana Projkovskoga.Uspješni su bili i osječki glumci i kazališta. Glumac Vedran Dakić, koji je glumio Duška u predstavi "Plišana revolucija" Vanje Jovanovića i Mateja Sudarića u produkciji Kulturnog centra Osijek, dobio je nagradu za najboljeg glavnog glumca u drami. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame za žensku je ulogu nagradu osvojila Mateja Tustanovski za ulogu Mile u predstavi "Plišana revolucija" i za ulogu Tamarine mame u predstavi "Sutra to možeš biti ti".

- Prvu kazališnu sezonu KC-a završavamo na najbolji način! Hvala HDDU-u na tri nominacije i dvije nagrade! - poručili su iz Kulturnog centra.

Veliki je trijumf doživjela "Vesela udovica", opereta Franza Lehára u režiji Damira Lončara i produkciji HNK-a u Osijeku, koja je proglašena najboljom predstavom u cjelini u kategoriji operete ili mjuzikla.

- Hvala žiriju što je prepoznao sjajnu atmosferu koja je oko "Vesele udovice" Franza Lehara vladala od prvog dana i prvih proba - rekao je intendant Vladimir Ham, stupivši na pozornicu HNK-a u Zagrebu na dodjeli preuzeti nagadu za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji mjuzikla/operete. Publika puni gledalište od premijere, na svakoj izvedbi ove operete.

- Hvala ansamblu koji je odradio svoj zadatak maestralno, a hvala i autorskom timu, na čelu s maestrom Krešimirom Batinićem i redateljem Damirom Lončarom, Osječanima na privremenom radu u Zagrebu, koji su kod kuće odradili izvrsnu utakmicu - prezadovoljan je Ham, kojemu je ova produkcija bila prva u mandatu. S njim je ponos dijelio i Ladislav Vrgoč, ravnatelj Opere.

- Nemam riječi. Prva produkcija u mandatu donijela nam je ovu prekrasnu nagradu. Hvala sjajnoj ekipi - kratak je bio Vrgoč.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame pripala je Želimiru Mesariću, a u kategoriji opere sopranistici Branki Beretovac-Vondraček.

Utemeljitelji su nagrade, koja se dodjeljuje od 1992. godine, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatska radiotelevizija i Večernji list, a glavni pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora. T.K.
Možda ste propustili...

U MALOJ DVORANI KONCERTNE DVORANE “VATROSLAV LISINSKI”

“Agencija za sreću” Mire Gavrana

2. MEĐUNARODNA GLAZBENA ŠKOLA U OSIJEKU

Okupili su se stručnjaci iz Hrvatske, BiH i Srbije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana