TvObzor
U KINA STIGLA HVALJENA DRAMA “MAJKA I SIN”

Filmski dosje imigrantskog iskustva
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Serraille je na dirljiv način prikazala mladu ženu koja je sposobna pronaći sreću čak i u najokrutnijim uvjetima

Hvaljena drama “Majka i sin” (“Un petit frère”) francuske scenaristice i redateljice Léonor Serraille zaigrala je u hrvatskim kinima. Riječ je o njezinu drugom dugometražnom filmu nakon uspjeha “Parižanke” (2017.), koja je kod nas prikazana u sklopu Zagreb Film Festivala. Film “Majka i sin” premijerno je prikazan u Cannesu, gdje se natjecao za Zlatnu palmu, a na festivalu u Stockholmu osvojio je nagradu za najbolju glumicu. Prema mišljenju mnogih svjetskih kritičara upravo je Annabelle Lengronne, koja u filmu tumači lik majke Rose, jedan od glavnih razloga zbog čega “Majka i sin” dobiva pohvale gdje god se prikaže. Ta mlada, perspektivna glumica izjavila je da se glumom počela baviti “kako bi postala slobodna”, a “Majka i sin” prvi je film u kojem je ostvarila glavnu ulogu.S druge strane, redateljica Serraille nakon svog prvog dugometražnog projekta željela je odustati od karijere zbog stresa koji joj je rad na tom filmu prouzročio, ali ju je njezin producent nagovorio da napiše i snimi “Majku i sina”, djelo koje joj je tematski izrazito blisko.

“Dirljiv portret snage jedne žene koji istovremeno izbjegava glorificirati majčinstvo”, “pravi filmski dosje imigrantskog iskustva” i “prekrasna priča s glumačkom senzacijom u glavnoj ulozi” samo su neki od hvalospjeva koje su “Majka i sin” dobili u Cannesu, ali i tijekom redovite kinodistribucije po europskim prijestolnicama. Kasne su osamdesete godine, a Rose se sa svoja dva mlada sina iz Obale Bjelokosti seli u Pariz. Idućih dvadeset godina, od njihovog dolaska u Francusku pa sve do sadašnjosti, čini priču filma, emotivnu kroniku konstrukcije i dekonstrukcije života jedne imigrantske obitelji.

- Volim ovu priču i željela sam vidjeti što će se dogoditi s tom obitelji dok sam ju pisala - izjavila je redateljica Serraille. O odabiru mlade Annabelle Lengronne kazala je: “Kada je scenarij bio gotov, odlučili smo prvo odabrati ulogu majke, jer nam je ona bila najvažnija. Do trenutka kad se Annabelle pojavila na audiciji, već smo vidjeli osam ili devet glumica. Ne sjećam se zbog kojeg točno razloga, ali Annabelle je na audiciju došla na rubu suza, u vrlo emotivnom stanju; odmah sam znala da baš nju želim za glavni lik. Imala je toliko jaku karizmu i mogla sam ju zamisliti da će upravo ona biti žena koja će u filmu proći kroz sva ta desetljeća i biti izvanredna.”

Serraille je u “Parižanki” portretirala modernu mladu ženu čija ranjivost postaje njezina snaga. Tim je naslovom ujedno skrenula pozornost na sebe kao filmašicu čije vrijeme tek dolazi. Koristeći se univerzalnim stilom, romantikom i humorom redateljica je pokazala rijetku mogućnost prikazivanja mješavine dobrohotne, nježne fantazije i okrutne realističnosti. “Majka i sin” upravo je takvo djelo, koje ispod naizgled jednostavne površine skriva snažno duboke osjećaje. Serraille je na dirljiv način prikazala kompleksnu mladu ženu koja je sposobna pronaći sreću čak i u najokrutnijim uvjetima. Povrh toga, s obzirom na temu migracije, film je i prilično aktualan, bez obzira na činjenicu što se njegova radnja proteže na više od dva desetljeća. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: VANA BEARA

Poziv za sudjelovanje na Studio 54 Tributeu priznanje je za moje vokalne sposobnosti

2

NA DOMA TV PREMIJERNO STIŽE KRIMINALISTIČKA SERIJA “NOVAK”

Nikada nije kasno za novi početak

3

SYNTH-POP TRIO NASTUPIT ĆE 30. OŽUJKA U KLUBU OXYGENE

Pocket Palma u sklopu proljetne turneje stiže u Osijek