Svijet
DRON POGODIO ZGRADU U RUSIJI

Drugi brod s ukrajinskim žitom stigao do Istanbula
Objavljeno 24. rujna, 2023.

Drugi brod s ukrajinskim žitom stigao je u nedjelju u tursku luku Istanbul iz Crnog mora, pokazuju podaci portala za praćenje pomorskog prometa, unatoč prijetnjama Moskve da će napasti brodove koji uplovljavaju i isplovljavaju iz Ukrajine.

Brod Aroyat za rasute terete isplovio je u petak iz luke Čornomorsk blizu Odese i drugi je brod koji prolazi "humanitarnim koridorom" koji je Kijev uspostavio uz svoju zapadnu obalu Crnog mora kako bi izbjegao rusku blokadu.

Brod Resilient Africa napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3000 metričkih tona pšenice i u četvrtak je bez poteškoća stigao u Istanbul.

Podaci mrežnih stranica Marine Traffic i Vessel Finder pokazali su da je kargo Aroyat natovaren sa 17.600 tona ukrajinskog žita namijenjenih Egiptu u nedjelju ujutro izlazio iz Bospor u Mramornom moru.

Moskva se u srpnju povukla iz međunarodnog sporazuma potpisanog u srpnju 2022., kojim su dvije susjedne zemlje uz posredništvo UN-a i Turske dogovorile izvoz žita i drugih poljoprivrednih proizvoda Ukrajine preko Crnog mora.

Taj sporazum omogućio je izvoz gotovo 33 milijuna tona žita u godinu dana.

Kijev želi uspostaviti puteve opskrbe za Afriku kako bi zaobišao Rusiju koja je ljetos, kada se povukla iz sporazuma, obećala nekim afričkim državama da će im besplatno isporučiti žito.

Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica i njihova je proizvodnja ključna za svjetsku prehrambenu sigurnost. Ruska invazija i međunarodne sankcije nametnuti Moskvi destabilizirale su opskrbu svjetskih tržišta.

Utovari su test sposobnosti Ukrajine da ponovno otvori pomorske rute nakon što je propao dogovor da se obnovi sporazum.

Ukrajina je prošli mjesec najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zaglavljene u svojim lukama otkako je Rusija napala zemlju u veljači 2022. i kako bi zaobišla propali dogovor.

Moskva je pokrenula česte napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica.

Pet od nekoliko brodova koji su bili zaglavljeni u Odesi dosad je napustilo luku koristeći privremeni koridor koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunjske i Bugarske.


Ukrajinski dron zabio se u poslovnu zgradu u ruskome Kursku

Ukrajinski dron zabio se u poslovnu zgradu u središtu južnoga ruskog grada Kurska, objavile su u nedjelju ruske vlasti.

Posljednjih mjeseci Kijev svakodnevno izvodi napade na ruske gradove u sklopu ukrajinske protuofenzive koja je započela početkom lipnja.

Kursk se nalazi otprilike 90 kilometara od granice s Ukrajinom.

"U Kursku je ukrajinski dron udario u poslovnu zgradu u centru grada", napisao je guverner Roman Starovojt na Telegramu. "Pritom je manje oštećen krov zgrade, a na mjesto događaja izašle su hitne službe", rekao je.

Prošli je mjesec ukrajinski dron prouzročio znatnu štetu na željezničkoj postaji u Kursku, pri čemu je ozlijeđeno pet osoba.

Možda ste propustili...

ŠEST ČLANICA EU-A I NATO-A, NA INICIJATIVU HRVATSKE

Traže otvaranje pregovora s BiH

OBAVLJENA DRUGA USPJEŠNA RAZMJENA

Sreća puštenih talaca dokaz bezumlja rata

ZNAK PRED SJEDIŠTEM SRS-A U HRTKOVCIMA

“Kuća ratnog zločinca”