Mozaik
DODJELA PRVI PUT ODRŽANA U HRVATSKOJ

Dobitnik Nagrade “Milan Mladenović” 2023. je srpska grupa Ljubičice
Objavljeno 25. rujna, 2023.

- Najponosniji smo na ovo što se sad dogodilo! Hvala vam svima! Ovo je stvarno prelijepo! - uzbuđen je bio Vuk Stevanović, član grupe Ljubičice, nakon proglašenja pobjednika Nagrade "Milan Mladenović" 2023., koja je ove godine prvi put održana u Hrvatskoj, točnije, u Makarskoj, prenosi Ravnododna.hr. Ljubičice su s pjesmom "Dok čekamo pad" postale laureati nagrade koju dodjeljuje Zaklada (Zadužbina) Milana Mladenovića za najbolju pjesmu u regiji. Odluku da Ljubičice dobiju ovo priznanje donio je regionalni stručni žiri, koji ove godine čine: Ana Đurić - Konstrakta (Srbija), Branka Glavonjić (Srbija), Boris Leiner (Hrvatska), Zoran Predin (Slovenija) i Marko Šelić Marčelo (Srbija).

 

 Ovo je ujedno prvi put da se Nagrada dodjeljivala izvan Beograda - u Makarskoj, u Hrvatskoj. Osim što je Makarska rodni grad Milanove majke Danice, i što mu je dugo bila ljetni dom, Milanu Mladenoviću bila je i inspiracija za mnoge pjesme, posebno za "Modro i zeleno", čiji naslov savršeno opisuje ambijent novog dvodnevnog muzičkog festivala koji se održava 21. i 22. rujna, a u okviru kojeg je priređena i svečanost u povodu dodjele Nagrade "Milan Mladenović" 2023. Festival "Modro i zeleno" rezultat je suradnje Zaklade, Grada Makarska, Turističke zajednice Makarska i Malakološkog muzeja.

Nagrada "Milan Mladenović" ima tendenciju da skreće pozornost na što više talenata, pa je iz godine u godinu dopunjavala nagradni fond. Laureatu Nagrade "Milan Mladenović" 2023. tj. grupi Ljubičice, bit će dodijeljena novčana nagrada od 3000 eura, statua, kao i nastup na sljedećem Exit Festivalu u Novom Sadu. Zahvaljujući Rock Radiju i Mitros Musicu prvi put je dodijeljena i nagrada za najinspirativniji vokal, Leni Stamenković, koja je bila superfinalistica s pjesmom "Mali milion".

Sad već tradicionalno Firchie Drums snare bubanj dodijeljen je jednom od finalista Nagrade "Milan Mladenović" 2023., odnosno bubnjaru koji ima "ono nešto" prema sudu Ivana Fecea Firčija, nekadašnjeg bubnjara EKV-a. Ove godine bubanj je u rukama grupe The Splitters, odnosno njihova bubnjara Antonija Komića.

Nagrada "Milan Mladenović", dodijeljena u Makarskoj, više je od pukog priznanja. Ona je simbol inovacije, hrabrosti i umjetničkog izraza. Ona odaje počast onima koji se usude kročiti vlastitim kreativnim putem odolijevajući pritiscima konformizma. Milanov duh kroz Nagradu nastavlja živjeti, inspirirajući nove generacije da budu odvažne, autentične i strastvene u svom umjetničkom izričaju. T.K.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana