Mozaik
SAN SEBASTIAN FILM FESTIVAL

Hayao Miyazaki dobio nagradu za životno djelo
Objavljeno 25. rujna, 2023.
”Dječak i čaplja” sadržava biografske elemente iz njegova ranog djetinjstva, tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata

Pozdrav, ja sam Hayao Miyazaki, mnogo hvala San Sebastianu na ovoj prestižnoj nagradi - izjavio je velikan japanske i svjetske animacije Hayao Miyazaki primivši nagradu Donostia za životno djelo tijekom svečane ceremonije otvaranja 71. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu.Odrastanje dječaka


- Trenutno radim na novim eksponatima i izložbama za Ghibli park i muzej. Nadam se da ćete uživati u filmu - završio je svoje kratko javljanje videopozivom iz svog tokijskog studija za animaciju Ghibli, nakon čega je prikazana europska premijera njegova najnovija filma "Dječak i čaplja" ("Kimitachi wa Do Ikurika"), kojim je otvoren ovogodišnji San Sebastian. Film je djelomično inspiriran romanom "Kako živjeti?" japanskog pisca Genzaburoa Yoshina iz 1937. godine, koji govori o emocionalnom i duhovnom odrastanju dječaka nakon smrti njegove majke tijekom pacifičkih borbi u Drugom svjetskom ratu.

Iako animacijsko-zanatski "mekše" ruke, likovno sofisticiranijoj, žanrovski (možda manje) razigranoj, duhovno mračnijoj i egzistencijalistički meditativnoj u usporedbi s njegovim prethodnim uratcima, riječ je o (još jednoj) predivnoj mijazakijevskoj fantastičnoj magičnoj priči koja će zadovoljiti vojsku njegoviih istinskih obožavatelja. I mnogo šire od toga. Legendarni japanski animator ("Naushika iz Doline vjetrova", "Porco Rosso", "Princeza Mononoke", "Avanture male Chihiro", "Moj susjed Totoro", "Pokretni dvorac") na filmu je - navodno najskupljem japanskom uopće - radio sedam godina, zbog čega je i izišao iz mirovine. No, čini se kako bi "Dječak i čaplja" sad stvarno mogao biti njegov umjetnički labuđi pjev. Iako (kao više puta prije) nije najavio svoje povlačenje iz svijeta animacije, Miyazaki je ipak zagazio u deveto desetljeće života.

Brojna priznanja


Možda i više od toga govori činjenica da "Dječak i čaplja" sadržava biografske elemente iz njegova ranog djetinjstva, tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata, što je umnogome utjecalo na njegov svjetonazor, životnu filozofiju i autorske preokupucije.

Nagrada u San Sebastianu lijepo će se uklopiti u niz velikih priznanja koje je, prema mnogima, najznačaniji autor u povijesti dugometražnog animiranog filma tijekom života primio za svoj rad i uistinu briljantnu karijeru, kojom je impresionirao kritiku i struku, ali i osvojio srca gledatelja svih generacija diljem svijeta. Među najvećim priznanjima izdvajaju se Oscar i berlinski Zlatni medvjed za "Avanture male Chihiro", veneciijanski Zlatni lav za "Ponyo na litici kraj mora", počasni Oscar i Zlatni lav za životno djelo, a spomenimo i Nagradu za životno djelo našeg Animafesta, koju je legendarni japanski animator dobio 2004. godine. U svojoj je domovini Hayao Miyazaki obožavan kao jedan od najvećih japanskih sinova, pa ne iznenađuje da je 2012. godine primio državno priznanje za posebne zasluge u kulturi.

Stjepan HUNDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana