Sport
ŽIVOT S MAĐARSKIM NOVCEM

Osijek imao najbolju startnu poziciju, ali negdje zapinje
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Novi stadion, nema većih financijskih briga, a rezultati Osijeka izostaju

Samo prošle godine Mađarska je iz proračuna izdvojila 49,5 milijuna eura za projekte etničkih Mađara u Srbiji, Slovačkoj i Rumunjskoj. Novac dolazi i u Hrvatsku. Nije tajna da šef susjedne nam države Viktor Orban širi ideje, ali i ojačava svoju ionako jaku poziciju u domovini kroz sport, a posebice mu je drag nogomet. Mađarska je u sportsku infrastrukturu uložila golem novac, dovlači u svoje dvorište velika natjecanja, a laka je na novčaniku kad treba ulagati i u zemlje u kojima postoji značajnija mađarska nacionalna manjina.Svijetli primjer


Činjenica jest da se u nekoliko godina mađarski kapital raširio Europom, a s pomoću njega profitirali su NK Osijek, ali i TSC Bačka Topola (Srbija), DAC Dunajska Streda i Komarno (Slovačka), Sepsi i Miercurea Ciuc (Rumunjska) te Nafta Lendava (Slovenija). U tom sportskom društvu svijetli primjer je Bačka Topola, gradić s oko 16.000 stanovnika na sjeveru Srbije, koji je nešto manje od 50 kilometara udaljen od granice s Mađarskom. Uz poticaj Mađara Topola je sportski procvjetala. U tom je mjestu izgrađena 9,5 milijuna eura vrijedna nogometna akademija TSC-a, koju je 2018. godine otvorio sam Orban. Prije dvije godine otvoren je i mali, ali moderni stadion, TSC Arena vrijedan 15 milijuna eura.

- Zašto smo uložili u Srbiju? Pa ovdje živi puno Mađara, a mi smo zainteresirani za uspjehe Mađara diljem svijeta - kratak je na otvorenju Akademije bio Orban.

I to je istina, Mađari ulažu novac gdje god ima njihovih ljudi, ulažu i u Baranju, pomažući tamošnjim Mađarima. Ubrizgali su i golem novac u slavonsku metropolu, njihovim novcem hrani se NK Osijek, a Opus Arena je najmoderniji spomenik koji su napravili na istoku Hrvatske. Orbanov bliski prijatelj Lőrinc Mészáros gazda je NK Osijek, u trenutku kad je preuzimao klub, bijelo-plavi su bili na konopcima blizu nokauta, a danas žive na Pampasu bez velikih financijskih briga i u najmodernijoj nogometnoj građevini u Hrvatskoj. No nešto nedostaje - rezultatski iskorak.

O Orbanovu ulaganju u nogomet izvan Mađarske raspisali su se ovih dana i Englezi, jer je njihov West Ham u Europskoj ligi igrao s TSC-om Bačka Topola (3:1). Otkako su Mađari došli na čelo kluba, TSC ide prema gore, trenutačno je prvi u prvenstvu ispred Partizana i Crvene zvezde, a Europu i liderstvo u Srbiji donedavno je bilo nemoguće zamisliti u 110-godišnjoj povijesti tog kluba.

- Ovo je srpski klub, ali Mađari su nam pomogli da dođemo do razine na kojoj smo sada - kaže predsjednik TSC-a, bogati biznismen Janos Zsemberi. TSC inače sponzorira mađarska naftna i plinska multinacionalna kompanija MOL.

Jasna strategija


Iako ima stanovnika Srbije, Hrvatske, Rumunjske ili Slovačke kojima se ne sviđa to mađarsko ulaganje preko granice, ono zasada daje rezultate i svaki klub u koji su oni ušli krenuo je uzlaznom putanjom. TSC Bačka Topola najviše, "seoski" klub danas igra Europu i u domaćem prvenstvu se hrva s divovima poput Crvene zvezde i Partizana. Osijek je u društvu "klubova na mađarski pogon" imao najbolju startnu poziciju, puno veći ugled od TSC-a, transilvanijskog kluba Sepsi OSK ili recimo DAC Dunajske Strede. No negdje je zapelo... Mađari su od svog dolaska, od 2016. godine do danas, vjerojatno očekivali više, u momčad je proteklih godina ulupano brdo novca, ali bijelo-plavi se nisu domogli trofeja u domaćem natjecanju, a nikako da naprave ni iskorak u Europi. TSC bi im mogao biti primjer kako se radi, a i na Opus Areni bi se mogli zapitati kako oni mogu, a mi ne. Važna je strategija, a u osječkim se redovima već godinama čini kako nje uopće nema i da klub luta u svojim željama i planovima. Recimo, u TSC-u predsjednik uoči svake sezone javno istupi i jasno kaže koji su ciljevi, što se očekuje od momčadi, koliko se novca troši...

Radi se tiho i efikasno, struka i vodstvo savršeno funkcioniraju, pa je igranje u skupini Europske lige došlo kao kruna tog rada. Ostaje nam nada da će se i bijelo-plavi uskoro “posložiti” na sličan način, te da će osječka ljepotica na Pampasu u sezonama koje stižu redovito biti domaćin uglednim nogometnim imenima u europskim natjecanjima.

Ivana Liović
Milijuni za sport
Nijedna europska država u posljednjih deset godina nije uložila u infrastrukturu koliko Mađarska. U susjednoj nam državi nema ozbiljnog kluba koji nema novi ili mu nije obnovljen stadion. Zanimljiv je i način na koji Mađari ulažu u sport: kod njih ozbiljniji porezni obveznici, znači bogataši, od kojih je većina bliska Orbanu, ne uplaćuju novac u državni proračun, nego u - klubove.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA PROMENADI SE OPET TRČALO I DARIVALO

Lijep dar gradu za rođendan,
ali i donacija KBC-u Osijek

2

REAKCIJE IZBORNIKA NA ŽDRIJEB EURA

Dalić: Izvukli smo nedvojbeno
najtežu moguću skupinu

3

POVEĆALI PREDNOST NA VRHU LJESTVICE

Nogometaši Hajduka svladali Goricu