Osijek
RJEŠAVANJE SVAKODNEVNIH TEŠKOĆA

Završen dvogodišnji projekt Uključi se - program potpore i razvoja romske zajednice
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Završio je projekt "Uključi se": Centar za nestalu i zlostavljanu djecu s partnerima predstavio rezultate

U okviru dvogodišnjeg projekta "Uključi se - program potpore i razvoja romske zajednice" u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu nedavno se održala završna konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici prijavitelja projekta i partneri na projektu - Romski resursni centar Darda i Hrvatski zavod za socijalni rad - područni ured Beli Manastir.U sklopu provedbe ovog projekta pružane su usluge psihosocijalnog savjetovanja i podrške tako što je formiran multidisciplinarni stručni mobilni tim, sastavljen od stručnjaka zaposlenih u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, koji je djelovao po preporuci i nalogu projektnih partnera. Opremljeno je i mobilno savjetovalište te su organizirani individualni susreti stručnjaka s korisnicima u sklopu mobilnog savjetovališta. Susreti su se fokusirali na svakodnevne teškoće i prepreke s kojima se susreću pripadnici romske populacije.

Osim usluge psihosocijalnog savjetovanja i podrške, organizirani su i edukativni programi razvoja životnih vještina i znanja te su održane po dvije radionice iz područja domaćinstva, upravljanja financijama, odnosu prema okolici i društvu, prevenciji ovisnosti i raznih oblika nasilja te odgovornom seksualnom ponašanju.

U sklopu projekta također su obilježeni i određeni datumi koji su bitni u romskoj kulturi, poput Svjetskog dana Roma koji se svake godine obilježava 8. travnja. Organizirano je i šest druženja u zajednici gdje su isplanirana i održana druženja Roma sa zajednicom u kojoj žive kako bi se svi stanovnici u zajednici bolje upoznali s romskom kulturom.

- Projekti poput ovoga uvijek su bili iznimno važni za rad Centra za nestalu i zlostavljanu djecu jer se u provedbi stavlja naglasak na povećanje socijalne uključenosti društvenih skupina koje su često izložene stigmatizaciji u društvu i nailaze na određene teškoće u svojim svakodnevnim aktivnostima te se u mnogim slučajevima karakteriziraju kao socijalno marginalizirane skupine. Bilo je važno uspostaviti i omogućiti rad koordiniranog sustava potpore i razvoja životnih vještina pripadnicima romske zajednice koji žive na području nadležnosti Hrvatskog zavoda za socijalni rad, PU Beli Manastir te informirati i senzibilizirati javnost o važnosti povećanja socijalne uključenosti i integracije u život socijalno osjetljivih skupina romske zajednice. Budući da sve organizacije uključene u ovaj projekt rade u području socijalne skrbi i pružanja socijalnih usluga, s posebnim naglaskom na zaštitu djece nacionalnih manjina, djecu u riziku i djecu s problemima u ponašanju, uvijek će biti još prostora za napredak, pokretanje novih inicijativa i projekata. Smatramo da je važno i dalje poticati suradnju između javnog i civilnog sektora kako bismo zajedničkim radom i trudom uspjeli ostaviti trag na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini te na razini Europske unije te pridonijeti poboljšanju kvalitete života djece i mladih nacionalnih manjina - rekli su iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je u sklopu provedbe ovog projekta provodio diseminaciju primjera dobre prakse na način da su se izrađivali različiti promotivni materijali, promotivni videospot, organizirali su se javni/stručni skupovi socijalne inkluzije romske zajednice te je provođena i medijska kampanja kroz informiranje javnosti preko medija i društvenih mreža. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

TRŽNICA D.O.O. I GRAD OSIJEK ZA BOLJU VIDLJIVOST LOKALNIH PROIZVOĐAČA

Dodijeljeno 78 certifikata za kvalitetnu hranu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana