Osijek
ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP U OŠ JAGODE TRUHELKE

Povijest školstva u Donjem gradu duža je od 300 godina
Objavljeno 12. rujna, 2023.
Zgrada OŠ Jagode Truhelke izgrađena je1883., a gradnja je trajala godinu dana

Osnovna škola Jagode Truhelke već je desetljećima u potrazi za svojim povijesnim identitetom. Školu se predstavljalo kao jednu od triju najstarijih osječkih škola, ali bez točnih podataka o početku njezina rada u sadašnjoj zgradi, iako joj je dodijeljen status spomeničke baštine. Nedavnim pregledanjem dokumentiranih izvora i građe došlo se do podataka o vremenu početka gradnje školske zgrade i rada u njoj, što je važan i vrijedan korak u razmatranju i istraživanju ove teme, istaknula je izv. prof. dr. sc. Vesna Bjedov, predsjednica Programskog odbora, u uvodnom dijelu znanstveno-stručnog skupa o povijesti školstva u Donjem gradu.Dodala je da su sve navedene činjenice bile snažni poticaj da se dugogodišnja potraga za povijesnim identitetom podigne na višu razinu te da se u povodu obilježavanja 140 godina postojanja školske zgrade organizira znanstveno-stručni skup.

Franjo Vukelić, ravnatelj OŠ Jagode Truhelke, naglasio je da su eminentni znanstvenici iz Osijeka, Slavonskoga Broda i Zagreba u svojim referatima obuhvatiti teme o arhitekturi školske zgrade, početcima i razvoju školstva u Donjem gradu, o školi u kontekstu crkvenog i svjetovnog, o Donjem gradu kao multikulturalnoj sredini u kojoj su postojali brojni službeni jezici, o ulozi učitelja u školi te prožimanju nastave i slobodnoga vremena.

- Ovo je istraživanje tek početak, iako je povijest školstva u Donjem gradu duga više od 300 godina - rekao je dr. sc. Sergej Filipović, viši asistent na Odjelu za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Dodao je da je tema povijesti osnovnog školstva u Osijeku slabo istražena, za razliku od povijesti srednjeg školstva, o čemu postoji mnogo više podataka.

- Do 17. stoljeća nema podataka o školstvu u Osijeku. Prvi put od toj tematici doznajemo iz putopisa Evlije Ćelebija, koji piše da je u osmansko doba u Osijeku djelovalo pet škola. Osnovno školstvo u Osijeku od 18. stoljeća razvijalo se u skladu s društvenim promjenama. Kako je rastao broj stanovnika,, tako je rastao i broj osnovnih škola. Nakon što je ban Ivan Mažuranić uredio osnovno školstvo u Hrvatskoj i Slavoniji, osnovne škole počinje pohađati veći broj učenika - rekao je Filipović. Mnogo važnih i zanimljivih podataka o zgradi Osnovne škole Jagode Truhelke prezentirao je u svom izlaganju dr. sc. Dragan Damjanović, redoviti profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

- Zgrada OŠ Jagode Truhelke u Donjem gradu jedan je od najvažnijih spomenika historicizma u tome dijelu Osijeka. Gradnja škole trajala je samo godinu dana, počela je 1882., a završila 1883., što je bilo uobičajeno za 19. stoljeće. Autor projekta za zgradu bio je osječki inženjer Maximilian (Max) Zucker, jedan od najaktivnijih osječkih projektanata od kraja 1870-ih do 1890-ih godina 19. stoljeća. Iako je danas zaboravljen, on je u osječkoj arhitekturi ostavio neizbrisiv trag - ističe prof. Damjanović. Za pročelje zgrade Zucker je odabrao stil talijanske neorenesanse.

Vesna Latinović
BROJNI STRUČNJACI
Prof. dr. sc. Tihomir Florijančić, predsjednik Organizacijskog odbora (i predsjednik Gradskog vijeća Osijek), okupio je brojne znanstvenike i stručnjake, pa su, osim već navedenih, predavači bili dr. sc. Dinko Župan, dr. sc. Pavao Nujić, prof. dr. sc. Mirko Lukaš, prof. Klaudija Hogl, prof. Vjekoslava Hrastović, izv. prof. dr. sc. Jadranka Mlikota, a moderator prve sekcije bio je prof. dr. sc. Damir Hasenay. Među brojnim uzvanicima bila je i Ružica Mandić, učiteljica OŠ Jagode Truhelke u mirovini, koja je predložila da škola nosi ime slavne književnice.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana