Gastro
NIJEMCI SE SVE VIŠE ŽALE NA KVALITETU PROIZVODA

U čokoladi je sve manje marcipana
Objavljeno 12. rujna, 2023.
Narasle su cijene, pakovanja su smanjena, kvaliteta proizvoda sve je lošija, a nisu navedene ni promjene sastojaka

Njemački potrošači sve su nezadovoljniji kupnjom u supermarketima. Narasle su cijene, pakovanja su smanjena, a i kvaliteta proizvoda sve je lošija. Visoki troškovi energenata, sirovina, plaća, prekinuti lanci opskrbe troškovi su koji se prebacuju na leđa kupaca. Takozvana skupljena inflacija (shrinkflation) očituje se u manjim pakovanjima za istu cijenu, a sada se na proizvodima štedi i tako što se smanjuje kvaliteta. Fenomen se širi i u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj. Nakon početka rata u Ukrajini proizvođači pomfrita zamijenili su suncokretovo ulje palminim, jer suncokretovo ulje nije više bilo dostupno. Iako je suncokretovo ulje odavno ponovo dostupno, proizvođači se ne vraćaju kvalitetnijem proizvodu. Posebno je neprihvatljivo što pojedini proizvođači na pakovanju nisu naveli promjene sastojaka. Nutritivne vrijednosti više nisu odgovarale izvornim podatcima. Osim toga, palmina mast je nezdravija od suncokretova ulja zbog većeg udjela zasićenih masnih kiselina.



Tzv. skimpflacija (štednja) često se javlja kod prehrambenih namirnica. Čokolada je, primjerice, lošije kvalitete i skuplja. Čokolada s visokim postotkom kakaa sada ima samo 38 posto finog marcipana po čokoladi, a prije su ga sadržavale 45 posto. Udio marcipana od pistacija i nugata također je smanjen, a cijene podignute. Primjetan je i nedostatak radne snage. Potrošači teško mogu vidjeti skrivene promjene sastojaka. Mnogi više nisu voljni plaćati previsoke cijene ili to ne mogu činiti. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike