Gastro
LJETI JEDEMO LAGANIJE

Ljetne namirnice osvježavaju i smanjuju trbuh
Objavljeno 7. kolovoza, 2023.
Kvalitetno maslinovo ulje i plod masline imaju cijeli niz blagotvornih utjecaja na zdravlje

Hranite li se ovim stvarima ovoga i svih sljedećih ljeta, sigurno nećete biti žedni niti ćete se morati brinuti o tome kako niste unijeli dovoljno vode u organizam... Čak 90 posto svježih krastavaca čini voda, pa su idealni za svaki dan. Sadrže vlakna i vitamin C, a smanjuju i znojenje. Ubacite ih u svoj dnevni meni i vrlo brzo ćete uočiti poboljšanja u svojem organizmu.



Malo kalorija


Kao i krastavci, rajčice također sadrže visoki postotak vode te malo kalorija. Umak od rajčica idealan je za ljetne dane, a možete staviti na razne tjestenine i pizze. Bez obzira na to radi li se o sirovim rajčicama, juhi ili umaku od rajčice, povišen unos ovog povrća odličan je korak k boljem zdravlju. Izrazito vruća tema u području istraživanja hrane i fitokemikalija su studije o likopenu iz rajčica. Ovaj karotenoid nalazi se u rajčicama i u svim njihovim proizvodima. Znanstveno je prihvaćena činjenica da je raspoloživost likopena bolja iz proizvoda od rajčice, koji su procesirani na povišenim temperaturama i kojima je dodano ulje. Naime, apsorpcija likopena olakšana je kad se ova molekula otopi u masti.

Patlidžan ima sve odlike zdrave hrane: mnoštvo vlakana i vode i malo kalorija. Dodajte ih svojoj ljetnoj prehrani obvezno. Ako su rajčice i krastavci prepuni vode, što tek onda reći za tikvice, u čijem je sastavu čak 95 posto vode! Uz to dodajte bogatstvo vitamina A i C i kalija, i eto vam odgovora zašto ih treba jesti u velikim količinama.

U sastavu lubenice nalazimo 92 posto vode. No, to nipošto nije sve. Kalcij, magnezij, kalij i natrij su sastojci koji ovu namirnicu čine poželjnom i idealnom za vruće dane. Slatka i sočna lubenica riznica je najvažnijih prirodnih antioksidansa. Odličan je izvor vitamina C i vrlo dobar izvor vitamina A, koji je u lubenici prisutan poglavito u obliku beta-karotena. Crvena boja lubenice potječe od biljnih pigmenata, od kojih najviše pozornost privlači likopen. Istraživanja su pokazala da se nakon redovite konzumacije soka od lubenice već nakon tri tjedna znatno povisuju razine snažnih antioksidansa beta-karotena i likopena u krvi.

Vlakna i ulje


Uz sladak, fin i osvježavajući okus, kruške sadrže i zdrava vlakna i mnoštvo vode. Uglavnom, imaju sve što vam treba da budete u top-formi. Ananas je čudesno voće, ne samo da vas neće ostaviti žednima nego će vas zaštititi i od mnogih zdravstvenih problema. Jedite ga s povjerenjem.

Ljeto je razdoblje vrućine te je važno ne opterećivati organizam hranom koja sama po sebi izaziva dodatno zagrijavanje tijela. Jela koja prijaju zimi treba izbjegavati za ljetnih vremena. Velike količine crvenog mesa, luka, jakih začina, masnoća i alkoholnih pića nisu dobrodošle u ljetnim mjesecima.

Kvalitetno maslinovo ulje i plod masline imaju cijeli niz blagotvornih utjecaja na zdravlje, a posebno su korisni za krvožilni i probavni sustav. Smatra se da se pozitivne karakteristike mediteranske prehrane velikim dijelom temelje upravo na konzumaciji maslinova ulja.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike